Miért használjuk a QWERTY billentyűzetet?

Írta: 

Ha beírjuk a Google keresőbe, hogy ki találta fel az első írógépet, akkor sokféle névre bukkanhatunk, többek között Kempelen Farkas is feltalálta az írógépet, de a QWERTY billentyűzet és az amerikai írógép feltalálása Christopher Latham Sholes nevéhez fűződik.

Akkor még abc sorrendben voltak a betűk, de a gép fém karjai összeakadtak, ezért Sholes kikalkulált egy olyan billentyűkiosztást, hogy azok a betűk, melyek angolul gyakran vannak egymás mellett egy szóban, minél távolabb legyenek egymástól a billentyűzeten.

A QWERTY praktikus volt és az is maradt. A billentyűzetkiosztás a billentyűzetek (írógép jellegű adatbeviteli eszközök) kialakítását írja le. A kialakítást több szemszögből lehet vizsgálni: a gombok elhelyezkedése, a feliratozások valamint a társított funkciók.

A QWERTY billentyűzetkiosztásnál a "Z" és az "Y" felcserélésében tér el, mivel a német nyelvben a "Z" többször fordul elő, mint az "Y", és mert a "T" és a "Z" sokszor egymás mellett jelenik meg. Az ékezetes magánhangzók is külön billentyűkön helyezkednek el, ezzel több írásjelet leszorítanak.

Később feltaláltak ennél gyorsabb kiosztást, de valamiért nem terjedt el, így bár a QWERTY lassú, de szinte minden eszköz ezt használja. A hangfelismerésen alapuló gépelés háromszor gyorsabb, viszont mindenki hallja, amit mondunk. Ráadásul írás közben marad idő gondolkodni, valószínűleg ezért sem cserélték még le a QWERTY-t.

Képek: Pexels/rawpixel, Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64