10 zeneszerző, aki nem tisztelte a szabályokat

Írta: 

Amikor klasszikus zenéről van szó, elég furcsán veszi ki magát, ha olyasmiről kezdünk beszélni, hogy valakit letartóztattak, bebörtönöztek, vagy felfedezték, hogy olyasmit tesznek, amit nem szabad. Pedig a legnagyobbak között is voltak néhányan, akik összetűzésbe keveredtek valakivel, akár magával a törvénnyel is. Íme néhány szabályszegő a híres klasszikus zenészek közül!

Igor Sztravinszkij – letartóztatva?

Nagyon nehéz azt a paradox helyzetet elképzelni, ahogyan a rendőrség figyelmezteti a nagyszerű orosz zeneszerzőt arra, hogy 100 dollárt (kb. 30.000 forint) kell fizetnie és akár le is tartóztathatják a bűne miatt: egy hetedik, extra akkordot is beillesztett az amerikai himnuszba az egyik egyesült államokbeli fellépésén.

Ethel Smyth – zeneszerző és szüfrazsett

A zene férfiak uralta világában sokszor megfeledkezünk a női zeneszerzőkről – de Ethel Smyth-tel ezt egyszerűen nem lehet megtenni. A tanulmányai során találkozott Dvorak-kal, Grieggel, Csajkovszkijjal, Brahms-szal és Clara Schumannal is. Mivel azonban Smyth a szüfrazsett mozgalom tagja volt, hamarosan a Holloway Börtönben találta magát. Amikor a karmester Thomas Beecham meglátogatta őt, Ethel éppen a rabtársai kórusát vezényelte egy fogkefe segítségével.

Erik Satie – egy kulturális anarchista

Ahogyan Sztravinszkij, úgy Erik Satie esetében is egy zenemű okozott gondot. Jean Cocteau-val közreműködve mutatta be a „Parade” című darabot, ami a premier estéjén akkora botrányhoz vezetett, hogy Satie végül 8 napot töltött börtönben.

Michael Tippet – lelkiismereti okokból

Michael Tippet, sok más zeneszerzőhöz hasonlóan, lelkiismereti okokból megtagadta a katonai szolgálatot a II. világháborúban. Ez azt jelentette, hogy börtönbe kellett vonulnia. Tippeten azonban nem fogott a bezártság. Elkötelezte magát a béke mellett, és a börtönévei végén megírta az egyik leghíresebb háború ellenes darabját, a Mi időnk gyermeke (Chil of Our Time) című számot.

Johann Sebastian Bach – akit a saját főnöke ítélt el

Bach viszonylag rövid időt töltött börtönben, ráadásul nem is azért, mert valami nagy kihágást követett el. Egyszerűen csak szerette volna otthagyni az akkori, hatalomtól megrészegült főnökét, aki ezért inkább rács mögé juttatta. Bachot azonban nem lehetet megtörni. A zárkában született meg az egyik legfontosabb, zongorajátékokat tartalmazó műve, az Orgelbüchlein.

Ivor Novello – visszaélt az olajjegyekkel

A híres szórakoztató és dalszerző, Ivor Novello négy hetet töltött börtönben a II. világháború idején, mert visszaélt azokkal a jegyekkel, amelyekkel akkoriban olajat lehetett vásárolni. Lehet, hogy mostanra ez vagány lázadásnak tűnik, de akkoriban ez elég komoly bűncselekménynek számított.

Franz Schubert – „gyalázkodó nyelvezet”

Schubert négy barátjával mulatozott, ám pechükre a bécsi rendőrség akkoriban gyanakodva kezelte a hangosabb gyűléseket tartó fiatalokat. Schuberték pont ilyesmit csináltak éppen, a rend buzgó őrei pedig nem hagyták büntetlenül, hogy a zeneszerző sértő nyelvezetet és durva szavakat használt.

Rossini édesapja – egy forradalmi fogoly

Mivel Rossini apja a francia forradalom támogatói közé tartozott, a rendfenntartó erők folyamatosan megfigyelés alatt tartották. A kürtön játszó családapát végül elfogták és 1799-ben bebörtönözték.

Beethoven – a részeg hajléktalan

Beethoven ismert volt arról, hogy nem veti meg az italozást és bőven akadnak dicstelenül görbe estéi, de az imidzse akkor kapott igazán nagy lökést, amikor 1820-ben letartóztatták Baden egyik utcájában. A zeneszerző berúgott, éhes volt és nem talált haza, ezért úgy döntött, bekopog néhány ház ablakán segítségért. Szerencsétlenségére belefutott egy rendőrbe, aki összetévesztette őt egy más ismert csavargóval, ezért Beethoven a zárkában kötött ki – hiszen ki hinné el egy csavargónak, hogy ő valójában egy híres zeneszerző.

Henry Cowell – A legjobbat próbálta kihozni a börtönévekből

Bár talán nem ő a legismertebb a zenei világban, a 20. századi amerikai zeneszerző és filozófus története igenis említésre méltó, ha a történelemről beszélünk. 1936-ban Cowellt 15 évre ítélték a San Quentin megyei fegyházban, valami olyasmiért, amit akkor „morális kihágásnak” neveztek (a zeneszerző biszexuális volt). A börtönben elképesztő tempóban alkotott: több mint 60 darabot írt és ő vezényelte a börtön zenekarát is. Végül négy év után kegyelmet kapott és szabadulhatott.

Kép: Unspaslh/Denny Müller, Wikipédia

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64