Batta András: A zene a múzsák ajándéka

Írta: 

Nyitány című műsorunkban Batta András zenetörténésszel beszélgettünk a Magyar Zene Házáról, melynek építése hamarosan megkezdődik.

Emlékszünk még az olyan iskolai kirándulásokra, ahol a tölgyfák árnyékában örömmel énekeltünk? Vajon meg merjük tenni mindezt most is? Akik nem zenei iskolába jártak, lehet, azoknak lehet, hogy az az élmény maradt meg, hogy jaj Pistike hamisan énekelsz, miközben mindenkiben ott van a zene iránti nyitottság, fogékonyság és még bizonyos fokú tehetség is. Azt pedig nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a zenét minden ember szereti.

Mégis miért kell Budapestnek a Magyar Zene Háza?

Például pont azért, hogy Pistike felnőtt korában is merjen énekelni vagy amatőr szinten egy hangszeren játszani. Nincs jó hallása? Semmi gond, hiszen zenét csinálni nagyon sokféle módon lehet.

A Magyar Zene Házának fő célja, hogy a zenével ismeretterjesztő és pedagógiai módon ismertet meg bennünket. A pedagógiai üzenet nagyon erős: a zenetanulásban, az általános műveltség részeként megjelenő ismeretben fog ez az intézmény nagyon nagy szerepet játszani.

„Ez előkészíti az embereket arra, hogy elmenjenek a zene különböző szentélyeibe és ott hódoljanak a kultúrának.” - mondja Batta András.

Hozzuk közelebb a zenét az emberekhez!

A Zene Házának az egyik nagy missziója, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy a zene tulajdonképpen egy társas szórakozás, olyan, mint egy társasjáték. Ilyen játékos lehetőségeket fog kínálni az intézmény.

Már a tanárok is nagyon várják!

A Magyar Zene Házával kapcsolatban végeztek kutatást a pedagógusok körében, és rettentően örülnek a lehetőségnek, hogy egy kicsit kimozdíthatják a gyerekeket az iskola falai közül. A ház egyik szintjén rendhagyó osztálytermek vannak, az alagsorban pedig különleges kiállítóterekkel fogunk találkozni. Az egyik pillanatban még a középkorban vagyunk, a másikban pedig felpattanunk Mozart postakocsijára.

Bár egy átlagos európai ember ma egyetlen nap alatt annyi kommunikációs üzenettel találkozik, mint egy 16. századi ember egész életében, ezt az interjút, azonban érdemes meghallgatni. 

Listen to Nyitány - 2018.08.23. Batta András byKlasszikRadio92.1 on hearthis.at

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64