5 rejtély, ami lázban tartja a zenetörténészeket

Írta: 

Szénizotópos kormeghatározás, mikrotörténelmi kutatások, tonnányi anyag a levéltárban – a tudósoknak ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésére, ha szeretnék megfejteni a zenetörténet nagy rejtélyeit. Van viszont néhány, amit még mindig nem sikerült. Most ebből mutatunk ötöt.

 

Mi lehet az enigma Elgar híres Enigma variációiban?

Elgar híres „Variációk egy eredeti témára” című műve 14 variációt tartalmaz, amelyek közül a kilencedik, a Nimród a leghíresebb.

A téma maga viszont a misztérium homályába vész. Elgar maga azt mondja:

„Az engimát [rejtélyt] sosem magyarázom meg – egy „sötét jelentésnek” mindig maradnia kell, és mindenkit szeretnénk figyelmeztetni, hogy a kapocs a Variációk és a Téma között gyakran nagyon finom textúra. Sokszor több, nagy téma is fut az előtérben, a másik pedig jelen van, de nem is hallatszik."

Rengeteg tudós próbálta megfejteni a rejtélyt. Több darabot is tartanak a fő, de rejtőzködő témának, többek között az Auld Lan Syne-tól Luther Márton Ein feste Burg című himnuszáig (ez utóbbit fordítva kellene lejátszani). De sok tudós inkább úgy tartja, hogy a rejtély kulcsa, hogy nincs is rejtély, ez csak Elgar vicce az utókornak.

Ki volt Beethoven „halhatatlan kedvese”?

Beethoven egyik fennmaradt levelében, egy titokzatos "halhatatlan kedvesem"-nek ír.

„Angyalom, mindenem, Énem ... Megmaradhat-e a szerelmed áldozatok nélkül? Meg tudnánk-e úgy változtatni, hogy te nem vagy egészen az enyém és én nem vagyok egészen a tiéd?”

Később azt írja:

„Még ágyamban is hozzád száguldanak a gondolataim, örök szerelmem. Néha boldogan, néha fájdalmasan, arra várva, hogy a Sors meghallgat bennünket.”

A levelet sosem adták fel, Beethoven pedig nem látta el sem helyszínnel, sem dátummal, de a papír vízjeléből arra lehet következtetni, hogy 1812-ben született. Feltételezések szerint Beethovennek két különleges nő is volt az életében, Antonie Brentano (filantróp és művészetpártoló) és Jopsephine Brunsvik, egy művelt asszony, arisztokrata család gyermeke.

De hogy ki volt az „örök szerelem”, az egy olyan titok, amely valószínűleg sírba száll a zeneszerzővel.

Mi történt Sibelius Nyolcadik Szimfóniájával

A zeneszerző egészen a húszas évek közepétől 1938-ig azt állította, hogy dolgozik a művön. Azután is ezt mondta, mikor az a pletyka kezdett keringeni, hogy a művet elégették. „Többször befejeztem a Nyolcadik Szimfóniát, de még mindig nem vagyok vele elégedett.” – mondta a zenész 1945-ben.

Az élete hátralévő részében már alig komponált, halála után, 1957-ben pedig a lánya azt állította, hogy a szimfónia nem is létezik. 1990-ben aztán a zenész megmaradt jegyzetfüzeteiből előkerült néhány töredék. Lehet, hogy valahol egy egész lapul?

Hol vannak Thomas Tallis földi maradványai?

A 18. században John Strype szerzetes azt állította, hogy talált egy domborművet, amelyikre egy sírvers volt feljegyezve, feltehetően Thomas Tallys, nagy angol zeneszerző sírfelirata, aki 1585-ben halt meg és állítólag a St. Alfege’s templomban, Greenwichben temették el. Csakhogy az a templom, amit ma ezen a néven ismerünk, 200 évvel az után épült, hogy Tallys eltávozott az élők sorából. De vajon mi történt a földi maradványokkal? Talán a munkások, akik a templomban dolgoztak, egyszerűen kidobták? És hol a dombormű? Semmi nyoma!

Ki ölte meg Alessandro Stradellát?

Alessandro Stradella a barokk kor egyik legszebb időszakának zeneszerzője. Sok darabot szerzett Svédország uralkodójának, és talán a kamarazenei darabjai a legismertebbek. Később azonban egy opera főszereplője lett színes életével és drámai halálával.

Stradella már az élete korai szakaszában elkezdett erős ellenségeket gyűjteni. Megpróbált például pénzt lopni az egyik templomból amikor Rómában élt, de elkapták és kiutasították a városból. De azzal is kétes hírnévre tett szert, hogy a város előljáróinak asszonyaival folytatott veszedelmes viszonyokat. Ezek után nem meglepő, hogy néhányan az életére próbáltak törni. 1677 októberében egy Alvise Contarini nevű ember bízott meg egy bérgyilkost, mivel Stradella viszonyt kezdett Agnese Van Uffele úrnővel, Contarini kedvesével, akit aztán meg is szöktetett.

Stradella túlélte a gyilkossági kísérletet, de később egy másik bérgyilkos sikeresen kioltotta az életét. 1682-ben ölték meg, a felbujtó a Loemllini család tagja volt. De hogy ki volt maga a gyilkos, arra már máig sem sikerült fényt deríteni.

 

Kép: Unsplash/João Silas, Wikipédia, Pexels/John-Mark Smith

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64