Tolsztoj a futópadon? Kipling a konyhában? Igen!

Írta: 

Az emberiségnek régre visszanyúló múltja van a történetmesélésben. A hangoskönyvek elődjei a szájhagyomány útján terjedő történetek voltak, melyek generációról generációra szálltak. Bár a történetek univerzálisak, a technika rengeteg fejlődött azóta, ezért gyakorlatilag már bárhol tudjuk hallgatni az éppen aktuális olvasnivalónkat. Íme 6 ok, hogy miért jó mindez nekünk!

Gyorsabbá tehetik az utazást

Egy hosszú vagy stresszes utazás igazán kimerítheti a szervezetünket, azonban, ha a kedvencünket hallgatjuk, akkor máris úgy érezhetjük, hogy repül az idő. A zajos villamos helyett, pillanatok alatt Szentpétervár elhagyatott utcáin sétálhatunk.

Hasznos mindenkinek, akinek kihívást jelent az olvasás

A diszlexiás gyermekeknek, felnőtteknek, gyengén látóknak vagy vakoknak máris millió és egy világ nyílik meg. A finn Jyväskylä-i Egyetem korábbi tanulmánya szerint a zenehallgatáshoz hasonlóan az elbeszélt történetek hallgatása ösztönözheti az agy bizonyos részeit, amelyek a figyelemért, a memóriáért, a nyelvért és a hangulatunkért felelősek.

Csinálhatunk közben más dolgokat

Amikor hangoskönyvet hallgatunk, akkor nem kell, hogy a teljes figyelmünket a hallottaknak szenteljük. Sétálhatunk, futhatunk a Margitszigeten vagy éppen elkészíthetjük a vacsoránkat.

A tökéletes társ

Az audióélményeknek köszönhetően egyáltalán nem fogjuk magunkat egyedül érezni. A hangoskönyv kicsit olyan, mintha a szobában ott lenne a társunk és ő mesélne nekünk egy érdekes történetet.

Segít legyőzni az álmatlanságot

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amit egy pihentető alvás tud adni. Ha álmatlansággal küszködünk, akkor egy hangoskönyv az elalvásban is segíthet, ezzel megelőzve a szorongást, a depressziót és rossz teljesítőképességet.

Sőt!

Ha érintettek vagyunk a GDPR, azaz Európai Unió új adatvédelmi rendeletével kapcsolatban, akkor már arra is van lehetőség, hogy a szabályokat egy meditációs alkalmazáson keresztül hallgassuk. A Calm nevű (fizetős) app gyártói kifejezetten úgy állították össze a történeteket, hogy azok álomba ringassanak minket. Próbaképpen íme egy 5 órás verzió a Youtube-ról.

Feldobják az unalmas feladatokat

Nem szeretünk vasalni? Unjuk a meggymagozást? Máris érdekesebb lesz a feladatunk, ha belecsöppenünk Agatha Christie világába.

A modern élet nem mindig könyvbarát. Néha nehéz összpontosítani, ezért amikor nincs időnk vagy energiánk a kezünkbe venni egy könyvet, akkor hallgassunk hangoskönyvet!

Kép: Freepik/ @katemangostar

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64