Kalapács alatt Wagner Nászindulójának kézirata

Írta: 

Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, ha Wagner eredeti Nászindulójának kéziratát szeretnénk valakinek ajándékba adni. 3,6 millió dollárért, azaz csaknem 1 milliárd forintért már a miénk is lehet.

Wagner művét a momentsintime.com oldalán tudjuk megvásárolni, ahol számos más ritkaságra is szert tehetünk.

A német zeneszerző a művet 1850-ben vetette papírra a Lohengrin opera részeként. Gyakran szöveg nélkül adják elő, szöveggel a Lohengrin harmadik tételének elején éneklik. A darab először 1858-ban vált híressé, amikor felcsendült a porosz Frederick William herceg és Victoria hercegnő esküvőjén. A nyugati világban azóta is szinte minden esetben szól az esküvőkön a násznép bevonulása alkalmával.

Wagner a drezdai operaházban szerette volna bemutatni operáját, de a zavaros politikai helyzet és a fennálló renddel szembeálló politikai nézetei miatt ezt a kérését visszautasították. A bemutató három évet késett. Végül Liszt Ferenc közbenjárásának köszönhetően a Lohengrin ősbemutatójára 1850. augusztus 28-án került sor a weimari Hoftheaterben. Magyarországon 1866. december 1-jén mutatták be a pesti Nemzeti Színházban. A darab annak ellenére is sikert aratott, hogy Wagner ellenfelei mindent elkövettek a megbuktatásáért.

Sok kottája a mai napig ismeretlen helyen van, netán megsemmisült, azonban most itt a remek alkalom, hogy megszerezzük a Nászinduló eredeti kéziratát.

Kép: Pexels/ Ylanite Koppens

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64