A tíz legnépszerűbb angol zeneszerző

Írta: 

Íme a tíz zeneszerző, akik feltétlenül Anglia legjobbjainak számítanak.

Thomas Tallis (1505 – 1585)

Minden kétséget kizáróan egyike Anglia legjelentősebb zeneszerzőinek. Thomas Taillis neve az egyik első, amelyik felmerül, ha kórusművekről van szó. A „Thou wast, O god” kezdetű dala ihlette Vaughan Williams Fantázia című mesterművét. Tallis 40 részes motettája, a Spem Aliumban pedig nemes egyszerűséggel csak a legfantasztikusabb kórusmű, amelyik valaha született.

Wiliam Byrd (kb. 1539-1543-1623)

A reneszánsz mester rengeteg műfajban alkotott egyházi és szekuláris zenében is, billentyűs hangszerektől a nászindulókig. Byrd zenéje meghatározó eleme az I. Erzsébet uralkodását övező hangulatnak. A jóságos Bess nagyon szerette a Byrd stílusát – és szerencsére hajlandó volt szemet hunyni afelett a tény felett, hogy Byrd római katolikus volt.

Henry Purcell (1659-1695)

Bár az olasz és francia stílusok befolyása alatt állt, Purcell művei mégis jellegzetesen angolos stílust képviselnek a barokk muzsikával. Kétségtelenül egyike a legnagyobb angol komponistáknak, akik csak két évszázaddal később Elgar tudott letaszítani a trónról.

Edward Elgar (1857-1934)

Mint általában az angol komponisták esetében az lenni szokott, Elgar művei is biztos helyre kerültek a klasszikus zenei alkotások nemzetközi repertoárjában. Az Enigma variációk a Pomp és Circumstances indulók, a Cselló Concerto-k és két szimfónia is Elgar ikonikus művei között szerepelnek. Ahogyan Byrd is, a római katolikus Elgar is kívülállónak érezte magát. A dalait megtölti a melankólia, a szívben feszülő szomorúság – tipikus angol jegyek.

Frederick Delius (1862-1934)

Esszenciálisan angol stílusának ellenére az eredetileg Bradfordban született Delius hamar Floridába, Franciaországba majd Németországba távozott, olyan helyekre, amelyek segítettek neki, hogy saját, egyedi zenei nyelvére rátaláljon. Annak ellenére, hogy a stílusa erősen kozmopolita természetű, gyakran találunk benne jelentős, angol elemeket.

Ralph Vaughan Williams (1872-1958)

Sok okos embert írt már lenézően az angol „bocipata” stílusú népzenei iskoláról, de Vaughan nagyon is jó arányérzékkel nyúlt a népi motívumokhoz, így a művei könnyedek és hamar mosolyra fakasztanak. Nagy népzenei gyűjtő volt, ezt nem csak az Angol Himnuszok című munkája bizonyítja, amelyben rengeteg népdal szerepel himnuszszerű feldolgozásan, de a teljesen saját maga által szerzett művek is.

Gustav Holst (1874-1934)

Gustav Holst neve a Bolygók című nagyzenekari műből lehet ismerős, de számos más műfajban is sikeresen alkotott. A zenei nyelvét rengeteg impulzus hatja át, Wagner, Richard Strauss, angol népdalok, indiai miszticizmus és Maurice Ravel színes nagyzenekari hangjai.

Benjamin Britten (1913-1976)

Britten a 20. századi angol zene központi figurája, művek elképesztő skálájával az operától a vokális darabokon keresztül a kamara- és nagyzenekari alkotásokig. Britten legismertebb darabja a Peter Grimes és a Háborús requiem, valamit zenekari show-darab, a Fiatal emberek kalauza a nagyzenekarhoz, amely Purcell egyik darabjára alapul.

John Tavener (1944-2013)

A 20. századi zeneszerzőkhöz képest szokatlan módon Tavrner zenéje rengeteg vallási motívummal dolgozik és ezek egyik sem az anglikán fajtából való. Taverner lett az egyik legismertebb és legnépszerűbb zeneszerzője a generációjának, ezt pedig valószínűleg a jól futó The Protecting Veil című csellódarabnak, illetve a megindító Song for Athene-nek köszönheti, amelyet Diana walesi hercegnő temetésén is játszottak.

Ha Ön is szeretné megismerni az angol zeneszerzők legszebb darabjait, akkor május elsején ott a helye az év egyik legklasszabb koncertjén! Ráadásul a britek mellett lesz még Strauss, Mozart és Haydn is! A műsorban közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, a Vox Humana énekkar, Bolyki Balázs & Gospel Kórus, Balga Gabriella mezzoszoprán és Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is.

    Klasszikus kedvencek // 05. 01. // MÜPA

Jegyek: ITT

Kép: Unsplash/Manuel Nägeli

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64