Klasszikus kedvencek| A Hebridák titkai

Írta: 

Utazásaink során ránk is nagy hatással lehet egy-egy ország, város vagy éppenséggel sziget. Ezzel Felix Mendelssohn-Bartholdy is így volt, akit a Hebridák szigetei ihlettek meg. Itt írta meg a legendás Hebrida-nyitányt. A változatos sziget-csoport Skócia partjaitól nyugatra fekszik.

A Hebridák két nagy csoportra osztható, amit északon a Minch délen a Hebrida-tenger választ el. Összesen 36 lakott sziget van ebben a csoportban. A Külső-Hebridák egy több mint 100 tagból álló sziget és sérsziget-lánc, ami körülbelül 70 kilométerre fekszik a skót partoktól. Ennek 15 szigete lakott.

Egy táj, ahol lecsendesül a lélek. Ahol a felszínes, értéktelen dolgok, a látszatvilág semmivé foszlik. Ahol olyan egyszerű és mélységesen nyugodt minden, mint a teremtés után lehetett. - Kollát Gyula

Az utazás mély benyomást tett a német zeneszerzőre. Néhány órával később már papírra is vetette a zenemű első darabjait és elküldte a testvérének, Fannynak. Ezt az üzenetet mellékelte a jegyzeteihez:

„Ilyen fantasztikus hatást tettek rám a Hebridák”.

 

A skóciai utazás Mendelssohn egy nagyobb, huszonéveskori, európai utazásának volt a része, ezért nem annyira nehéz megérteni, miért tett rá akkora benyomást az, amivel Staffában találkozott. Fingal barlangja csaknem 60 méter mély, a viharos dagály esetén pedig a hullámok kakofón ritmust vernek a falai között. Az intenzív, gurulós dallamok a zenében pontosan megragadják ezt a drámát és lenyűgözőek, míg a nyugodtabb passzázsok a csendesebb vízjárást és a nyugodt környezetet jelenítik meg.

Amikor befejezte a lejegyzést, Mendelsshon dicsőségesen odakanyarította a "Fingal Barlangja" feliratot az első oldalra, kétséget sem hagyva afelől, hogy a Hebridákat a skót táj inspirálta.

Ha Ön is szereti a Hebrida-nyitányt, akkor május elsején ott a helye az év egyik legklasszabb koncertjén! Mendelssohn mellett felcsendül Strauss, Mozart és Haydn muzsikája is a Művészetek Palotájában. A műsorban közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, a Vox Humana énekkar, Balga Gabriella mezzoszoprán és Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is.

    Klasszikus kedvencek // 05. 01. // MÜPA

Jegyek: ITT

Kép: Wikipédia, Flickr, Flickr

Forrás

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64