A ködös idő ellenére meghozta a tavaszt az ÓDZ…

Írta: 
…hiszen az Óbudai Danubia Zenekar, Hősök vagyunk – bérletsorozatot ismertető sajtótájékoztatóján a tavasz izgalmas koncerteseményeiből kaphattunk ízelítőt, mindezt az alkotóktól megszokott könnyed stílusban.  
A Klasszik Rádió régóta tartó barátsággal tekint az Óbudai Danubia Zenekarra. Nem véletlen, hogy Hámori Máté, karmester, művészeti vezető szavai „zene volt füleinknek”, miszerint a zenekar küldetésének tekinti a klasszikus zene széles közönséghez való eljuttatását, s a falak lebontását, ami esetenként a komolyzene és a magát laikusnak valló közönség közé ékelődhet.  
 
A sorozat koncertjeit a SZERETET, TEREMTÉS, KÜZDÉS és REMÉNY szellemisége kíséri végig. Ács Péter, a zenekar ügyvezető igazgatója szerint – a híres irodalmi vagy történelmi karakterek hősies cselekedetei mellett – saját munkájukat is jellemzi. Az elmúlt naptári évben 94 fellépésre és 78 hangversenyre volt lehetőségük.  
A tematikus koncertsorozatban Magyarországon eddig kevésbé ismert művészek is bemutatkoznak a hazai közönségnek.  
Luigi Piovano, csellista Zombola Péter Werther csellóversenyének ősbemutatóján működik közre, míg az orosz karmester Stanislaw Kochanowsky a KÜZDÜNK címmel futó esten vezényli majd a zenekart. A Hősök vagyunk koncertek harmadik állomásán – Hámori Máté szavaival élve - Bartók és Brahms klasszikus műsorát klasszikus mester vezényli majd, Medveczky Ádám személyében, aki videó-üzenetben „csatlakozott” a sajtótájékoztatóhoz. Elmondása szerint Brahms darabjában minden nehézség megvan, ami a karmesteri munkához „szükséges”  
A félév utolsó koncertjének programja Hámori Máté szerint tökéletesen illeszkedik a koncert címéhez. REMÉLÜNK – s különösen Mozart Requiemje adhat reményt, mely a halál mellett a túlvilági élet története. Megtudhattuk, a karmestert személyes kötődés is fűzi a darabhoz, hiszen hat évesen ez volt az első mű, amelyet hallott, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. Az előadásban Balga Gabriella, Rab Gyula, Cser Krisztián szólistaként működnek közre. Kolonits Klára személyesen is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol Don Giovanni, Donna Anna áriájának részletével köszöntötte a résztvevőket, Eckhardt Gábor zongorakíséretével. Ahogy Barabás Éva említette „receptre írná fel” az operaénekest, csakúgy, mint Hámori Máté gondolatait, s ezt a receptet mi is ajánlani tudjuk a Klasszik Rádió hallgatóinak. 
Hősök vagyunk – hangzik a sorozat címe, s kiderült kedvelt művészeinknek is megvannak a saját hőseik. Barabás Éva, a sajtótájékoztató moderátora megragadta az alkalmat, s kedvelt művészeinket saját hőseikről faggatta. 
Zombola Péter Goethe hősét, Werthert emelte ki, aki csodálnivaló bátorsággal merült el a szerelem háborgó tengerében. Kolonits Klára fiát saját útjának kézbentartása miatt tekinti saját hősének. Hámori Máténak és Ács Péternek egyaránt édesanyjuk jelenti az igazi hőst. 
 
Mindenkinek van hőse, zeneszerzők, művészek, ismerősök és ismeretlenek, akikre talán egy koncerten talál rá…
 
 
 A sorozat teljes programjáról az ÓDZ honlapján olvashat részletesen, ahol a jegyvásárlásra is lehetősége van.  
 

Hírlevél feliratkozás

Feliratkozom

1022 Budapest, Detrekő u. 12. +36-1-786-64-64