Zenével a gyermekmunka ellen

Zenei versenyt hirdet a Zenével a gyermekmunka ellen nevű kezdeményezés, amely a Jeunesses Musicales International és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet közös projektje.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint világszerte körülbelül 218 millió 5–17 éves gyermeket érint a munkában való foglalkoztatottság. Közülük mintegy 152 millió áldozata a gyermekmunka kizsákmányoló gyakorlatának, és csaknem felük veszélyes munkát végez.

A verseny célja, hogy a zene erejével növelje a tudatosságot, és cselekvésre ösztönözze a kormányokat és egyéb partnereket a gyermekmunka felszámolásának nemzetközi évében. Az ENSZ által kiadott fenntartható fejlődési célok egyike, hogy 2025-ig teljesen megszűnjön az 5–17 éves közötti gyermekeket érintő kizsákmányolás.

A Zenével a gyermekmunka ellen (Music Against Child Labor) kezdeményezést a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet indította 2013-ban a világ ismert zenészeivel és számos fontos nemzetközi zenei szervezettel együtt, világszerte felhívva a zenészeket, hogy szenteljenek koncertet vagy dalt a gyermekmunka elleni küzdelemnek, valamint a zenei és művészeti oktatás értékének növelése érdekében.

A zenészek három kategóriába sorolhatják be pályázataikat: globális kategória minden előadó számára; helyi kategória a gyermekmunka által érintett gyermekeket érintő zenei projektek számára; valamint a CLEAR Cotton projektkategória a Burkina Fasóban, Maliban, Pakisztánban és Peruban megrendezett országos versenyekre, ahol a projekt partnerekkel dolgozik a gyermekmunka és a pamut-, textil- és ruhaipari értékláncokban végzett kényszermunka ellen. A nyerteseket technikai és zenei szakértőkből álló testület választja ki, a zenei minőség, az üzenet relevanciája, a dal eredetisége és a cselekvésre ösztönzés alapján. A pályaműveket AR Rahman, a díjnyertes zeneszerző és a zenei világ többi művésze fogja áttekinteni.

"A zene ereje abban rejlik, hogy képes az embereket érezni bizonyos érzelmekben, összekapcsolni és összehozni minket" - mondta Rahman.
 
 

 

A versenyre három kategóriában lehet nevezni. Bármilyen műfajú dal beküldhető, az egyetlen kikötés, hogy a szerzemény kapcsolódjon a gyermekmunka témájához. A jelentkezési határideje: 2021. április 12.

 

forrás: Papageno zenei verseny a gyermekmunka ellen