Tbiliszi, Grúzia fővárosa

Tbiliszi Kelet-Grúziában, a Kura(Mtkvari) folyó két partján fekszik. A főváros nevének eredete alapításának legendájához kapcsolódik. A Tbiliszi név a grúz Tpili-ből ered, ami meleget, meleg helyet jelent. A történet szerint a város mostani területét 458-ig erdő borította. Az akkori király, Vahtang Gorgasali a sólymával elment vadászni ebbe az erdőségbe. A sólyom elkapott egy fácánt, de utána mindkét madár beleesett egy hőforrásba, és elpusztult. Az esemény emlékére a király kiirtatta az erdőt és helyére várost épített. A valóságban a név onnan ered, hogy a környéken számos hőforrás található.

A régészeti kutatások szerint a város és környéke már az i. e. 4. évezredtőllakott. A legkorábbi írásos említés a i. sz. 4. századbólszármazik, amikor I. Varaz-Bakururalkodása alatt egy erőd épült, amit ugyan a perzsák elfoglaltak, de az 5. századközepére visszakerült Kartli(Grúzia) uralkodóinak kezébe. Később Dachi krály uralkodása alatt befejeződött az erőd építése és a város fontos központjává vált az Ázsiaés Európaközötti kereskedelmi utaknak.

A főváros stratégiai elhelyezkedése a környező nagyhatalmak célpontjává tette a várost. Először perzsákfoglalták el és több évtizedig uralmuk alatt tartották, majd bizánciés kazárhadak törtek a városra, aztán az arabokfoglalták el a későbbi II. Marván kalifavezetésével; emirátust alapítottak és fejlett jogi rendszert vezettek be Grúzia-szerte. Az arab uralom még az 1050-es években istartott, majd 1068-ban a Szeldzsuk Török Szultánságfoglalta el a területet. A török uralom alól IV. (Alkotó) Dávidkirály szabadította fel 1122-ben. Dávid király áthelyezte a székhelyét Kutaisziből Tbiliszibe, ami az egyesült Grúz Királyság fővárosa lett, illetve a kaukázusi régió gazdasági, politikai és kulturális központjává vált. A város lakossága a 12. század végére már elérte a 80 000-et. 

Grúzia arany korszaka nem tartott sokáig,1236-ban sorozatos vereségek után Grúziát elfoglalták a mongolok, majdnem száz év után sikerült csak őket kiűzni, és ezután Tbiliszi ismét az egységes Grúz Királyság fővárosává vált. 1366-ban pestisjárvány sújtotta a várost. A 14. század végétől a 18. század végéig a környező nagyhatalmak uralma alatt állt rövid függetlenségi periódusokkal. Timur Lenk foglalta el, majdJahan sah csapatai megszállták, és lerombolták a fővárost, a XV. században Akkojunlu irányítása alá került, aztán a perzsák szállták meg, de 1524-ben X. Dávid király fölszabadította. 17-18. századig Tbiliszi a környék két rivális nagyhatalma, Perzsia és a Török Birodalom kereszttüzébe került. II. Erekle többször próbálta fölmenteni a várost a perzsa uralom alól, de ezért 1795-ben földig rombolták a várost.

19. századtól Tbiliszi gazdaságilag és politikailag egyaránt gyorsan fejlődött, új, európai stílusú épületeket emeltek városszerte. Több híres államférfi, költő és művész lelt otthonra a városban.

A századfordulóra Tbiliszi már egy igazi nemzetközi nagyváros benyomását keltette épületeivel és kultúrájával, de közben megőrizte sajátos hagyományait és nyelvét, illetve kultúráját a Tbilisurit. 1918-ban megalakult a Tbiliszi Állami Egyetem, a grúzok régi álma.

1991április 9-től Tbilisziismét a független Grúzia fővárosává vált.

forrás: Tbiliszi


Nyomtatás   E-mail