Szecessziós séta Budapesten, áprilisban

Elegancia és stílusteremtés - szecessziós séta a Belvárosban címmel áprilisban izgalmas sétára indulhatunk Szöllősi Annamáriával.

 

A séta során ízelítőt kaphatunk a külföldi – bécsi, német és francia-belga – irányzatokról és hatásaikról, valamint a magyar szecesszióról is, tehát mindazokról, amelyek meghatározták a 20. század elején a budapesti építészetnek e sajátos tendenciáját. A Belváros, Terézváros, Erzsébetváros, Lipótváros épületei nemcsak a külföldieket ejtik ámulatba, de egy budapesti is rácsodálkozhat egy-egy szépséges épületdíszítésre, egy lépcsőházra és homlokzatra.

szecesszió6

A sétán olyan impozáns épületeket láthatunk, amelyek Magyarországon és a legnagyobb mértékben Budapesten megjelenő szecessziós irányzatok – a belga-francia art nouveau, a német Jugendstil, a bécsi Sezession és a magyar szecesszió – jegyeit mutatják. Megismerhetjük a századfordulós magyar építészet szecessziós mozgalmát és az európai szecessziós építészet jellemzőit, valamint, az épületek eredeti funkcióját, illetve történetük érdekesebb epizódjait is.

telikert szecesszio

Szöllősi Annamáriát arról is kérdeztük a Papagenoban, a szecesszió, amely a művészetekben is csodálatos alkotásokat hozott, hogyan tudott ilyen gyorsan ennyire népszerűvé válni, kik voltak a legnagyobb mesterek az építészetben és az akkori Európa egyes szecessziós irányzatai hogyan hatottak egymásra?


Nyomtatás   E-mail