Nemzetközi életműdíjat kapott Novák János

Nemzetközi életműdíjjal tüntette ki Novák Jánost, a Kolibri Színház igazgatóját az ASSITEJ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetsége.

Novák János, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatója, az ASSITEJ Magyar Központ elnöke a gyermek- és ifjúsági színház területén végzett kiemelkedő és nagyhatású, a fiatal közönséget több évtizede elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként veheti át az ASSITEJ Életműdíjat, amelyet a március 22. és április 1. között – a világjárványra tekintettel a digitális térben – megrendezett 20. ASSITEJ Nemzetközi Világtalálkozó alkalmával adták át. Az ASSITEJ Életműdíjjal minden évben azokat a színházi szakembereket jutalmazzák, akik hosszú, kivételes karrierjük során meghatározó és inspiráló szerepet töltöttek be hazájukban a magas művészi színvonalú gyermek- és ifjúsági színház megteremtésében és fejlődésében.

Novák János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett gordonkatanári diplomát, majd az azt követő években számos darabhoz írt zenét a 25. Színház, a Thália Színház, valamint a Madách Színház számára. 1975-ben egy évig a müncheni Zeneművészeti Főiskolán tanult, majd 1977-ben a Radnóti Miklós Színház zenei vezetőjeként tért vissza a magyar színházi életbe. 1992-ben nevezték ki a Kolibri Színház igazgató-rendezői posztjára, azóta a Kolibri a második otthona. 2020-ban újabb öt évre szavaztak neki bizalmat a színház élén. 1998 óta a Nemzetközi Színházi Intézet elnök-helyettese, 2000-ben pedig a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szövetségének Magyar Központjának elnökévé választották. Egyik legemlékezetesebb sikerét Nemes Nagy Ágnes Bors néni című darabjának megrendezésével aratta, melynek címszerepében Dajka Margit volt látható.

Az ASSITEJ egyesíti a gyermek-és ifjúsági színházakat, társulatokat, szervezeteket és magánszemélyeket a világ minden tájáról. 1965-ben azzal a céllal jött létre, hogy hangsúlyozza a gyerekek kultúrához, művészethez és oktatáshoz való jogát. A szövetség világszerte mintegy 100 országban képviselteti magát. Az ASSITEJ Magyar Központ, a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szövetségének magyar egyesülete 1971-ben jött létre, és 2000 óta működik a Kolibri Színházban, Novák János elnökletével.

Alapvető célkitűzése, hogy Európa legszínvonalasabb gyermekszínházi törekvéseit bemutassa Magyarországon, illetve a legjobb magyar gyerekelőadásoknak és szerzőknek nemzetközi ismeretséget szerezzen. Legfőbb tevékenysége a kétévente megrendezésre kerülő Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálé megszervezése és lebonyolítása.


Nyomtatás   E-mail