Megújul a londoni Barbican Center

A londoni Zeneközpont felépülése egy távoli, nagyon távoli jövőbe tolódott. A COVID tükrében szigorodnak a beruházási tervek és építkezések, így a London City szívében található 288 millió fontos új koncertterem terveit ugyanis, hivatalosan is felszámolták. Ehelyett - a City of London Corporation megerősítése szerint -  a Barbican Center épületén terveznek jelentősebb felújítást, s továbbra is biztosítják a próba, -és koncerthelyet a helyszín legfontosabb lakói, a London Symphony Orchestra számára.

Először 2015-ben vetették fel a Zenei Központ ötletét, majd 2019 januárjában nagy lépést tettek a megvalósítás felé, amikor Diller Scofidio + Renfro (DS + R) építész iroda részleteket tártak fel a terveket illetően. Egy régi londoni múzeum ötlete merült fel, amely magában foglalna egy korszerű, 2000 férőhelyes koncerttermet, próbateremeket és oktatási lehetőségeket. A Centre mellett a londoni Szimfonikus Zenekar új otthona, a Guildhall Zene- és Drámaiskola is széles körben használhatta volna a központot, és alapot biztosított volna ismeretterjesztő és oktatási munkákhoz is. A projektet az LSO zenei igazgatója, Simon Rattle vezette, aki régóta nyíltan kritizálja London jelenlegi koncerthelyszíneit.

A terveket soha nem fogadták el egységesen és az új londoni zenei központba történő befektetés túlzásnak tűnt, hiszen a 2020-as események nagyon megterhelték a gazdaságot. Amikor pedig januárban Rattle bejelentette, hogy 2023-ban elhagyja az LSO-t, hogy átvegye a müncheni Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmesteri posztját, egyértelművé vált, hogy az új Koncertterem nem épül fel.

A Barbican Center korszerűsítése (akusztikáját 1994-ben és 2001-ben „javították”) hatalmas költségekkel, mind a tervezés mind az építkezés szempontjából. Ugyanakkor már megnevezték a projektben résztvevő építészeket, és az ügyvezető igazgató Nicholas Kenyon is derűsen nyilatkozott: „Az új időknek új megoldásokra van szükségük. Amint a járványveszély csökken és helyreáll a város élete, 2022-ben elindul a nagy projekt a Barbican felújítására. Az ikonikus épület a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás, az előadók és zenekarok, az alkotók és a közönség, a közösség folyamatosan változó igényeinek megfelelően újulhat meg. ”

Barbican Centre előadóművészeti központ  (Barbican Estate a City of London) a legnagyobb koncertterem a maga nemében Európában, amely klasszikus és kortárs zenei koncerteknek, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek és művészeti kiállításoknak ad otthont. Könyvtára, három étterme és télikertje is van. Otthona a London Szimfonikus Zenekar és a BBC Szimfonikus Zenekarának, illetve, 2013-ban ismét a Royal Shakespeare Company londoni székhelyévé vált.

A Barbican Center tulajdonosa, finanszírozója és irányítója a City of London Corporation, az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb művészeti finanszírozója. A város 161 millió fontos adománya (2014-ben 480 millió fontnak felel meg) segítségével épült, és II . Erzsébet királynő 1982. március 3-án hivatalosan nyitotta meg a nagyközönség előtt . A Barbican Center abrutalista építészetjegyében épült

 

forrás: https://www.classical-music.com/news/plans-for-londons-new-concert-hall-are-scrapped/

 

 

 


Nyomtatás   E-mail