Közeleg a JFF Plus Online Japán Filmfesztivál

Február 26-án kezdődik a JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál. A március 7-ig tartó online fesztiválon eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, az ország egész területén ingyenes nézhetünk meg 30 japán alkotást, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket.

2021. február 26. és március 7. között rendezik meg hazánkban az összesen 20 országot érintő JFF PLUS Online Japán Filmfesztivált. Az idei az eddigi legnagyobb repertoárt felsorakoztató rendezvény, ugyanis 30 japán filmet hoz el Magyarországra a fesztivál, mely közül mind ingyenesen lesz megtekinthető az ország egész területén.

japánfilmhét2

A https://japanalapitvany.hu/jff-plus-online-jap%C3%A1n-filmfesztiv%C3%A1l-interj%C3%BA-rendez%C5%91kkel honlapon öt, a fesztiválon szereplő film rendezőjével készült interjút nézhet meg a közönség.

YASHIRO Takeshi a Gon, a kis róka – melyben a főhős váltogatja róka és embergyermek alakját - több, mint két év kemény munkájával készült. A megható animáció története egy régi japán gyerekmesén alapul. A rendező többek között a stop-motion technika rejtelmeibe avatja be a nézőt. 

Megszólal a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, OKITA Shuichi, aki sajátos humorral szemléli az életet. Az interjúból megtudjuk, hogy a rendező életében a legnagyobb áttörést eddig a Yonosuke története hozta, a Nézzük meg a vízesést! című vígjáték forgatókönyvébe pedig a szereplők saját életéből is illesztettek momentumokat.

SODA Kazuhiro - aki a fesztiválon látható, a Hong Kongi Nemzetközi Filmfesztivál Legjobb Dokumentumfilm díját elnyert Béke című fim rendezője – az alkotói folyamatába ad betekintést és a go-en-ről a japán gondolkodásra oly jellemző „sorsszerűségről” is beszél. IMAIZUMI Rikiya a Kotaro Isaka írása alapján készült Kis éji zene rendezője az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, míg SHIRAISHI Kazuya megrázó erejű filmje, az Egy éjszaka hátterébe nyújt betekintést: vajon etikus-e bűncselekményt elkövetni, ha azzal nem ártani akarunk, hanem épp ellenkezőleg, családtagjainkat akarjuk megmenteni?

A fesztivál ideje alatt, 2021. február 26. és március 7. között a  https://watch.jff.jpf.go.jp weboldalon minden nap három film lesz elérhető, melyeket 24 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az alábbi oldalon tehetnek meg az érdeklődők: https://watch.jff.jpf.go.jp/signup.html

Magyar nyelvű filmleírások és bővebb információ az Alapítvány Budapesti Irodájának honlapján található: www.japanalapitvany.hu