Endless képe az Uffizi képtárban

Először került az itáliai reneszánsz gyűjteményéről híres firenzei Uffizi képtár kollekciójába egy utcaművész festménye.

Korábban nem volt arra példa, hogy egy utcaművész alkotása került volna az itáliai reneszánsz gyűjteményéről híres firenzei Uffizi képtár kollekciójába. A brit Endless kortárs utcaművész egyik alkotása, egy vegyes technikával készült önarckép került be a gyűjteménybe, amit maga a művész ajándékozott a világhírű gyűjteménynek. Az Uffizi képtárban olyan alkotók mesterművei találhatók, mint Sandro Botticelli, Caravaggio, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Raffaello vagy Tiziano.

Eike Schmidt, a galéria igazgatója szerint Endless festménye „a punk és a pop eredeti keveréke, amely egész a konceptuális művészetig terjed ebben az önarcképben”. Az igazgató felidézte, hogy annak idején a Mediciek is kielégíthetetlen szomjúsággal fordultak az újabb és újabb művészeti alkotások felé. „Úgy gondolom, örülnének annak, hogy Endless művészete annak a kollekciónak része lett, amit ők alapoztak meg és ami évszázadokon át ezzel az elhivatottsággal növekedett” – mondta az igazgató.

Endless Collater.al

Endless közleményében megtiszteltetésnek nevezte, hogy műve a gyűjtemény állandó kiállításának része lett. „Az utcai háttérrel rendelkező művészeket ritkán ismerik el a tekintélyes galériák, különösen az olyan történelmi és kulturális kaliberű múzeumok, mint az Uffizi” – írta Endless.

EndlessKarlPic5 730x486

"Provokatív és radikális, Endless világunk történetét meséli el, őszinte és filozófiai leírást adva környezetünkről, feltárva a divat, a reklám és a modern kultúrák mocskosságának szempontjait" - olvasható életrajzában. "A művek narratívája sem pozitív, sem negatív eredménnyel nem jár, így a néző felfedezheti a rejtett üzenetek sokféleségét, és kölcsönhatásba léphet a játékos és csábító pazar esztétikával."

endless cris contini contemporary art gallery modern london porto montenegro

Mint Banksy, Endless is őrzi valódi kilétét. Kezdetben London utcáit használta vásznaként, műveit a Cris Contini kortárs galérián keresztül értékesíti. További művei között szerepel a királynő képe, az Union Jack hátteréhez állítva. A kép Louis Vuitton számára készült.

endless5

A firenzei képtár egyébként, a járvány miatti zárvatartás után januárban nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt.

 

forrás: MTI/ inews.co.uk