Bővült a Radnóti-díjasok névsora

A szokásos díjátadó gála idén is elmarad, de a Radnóti-díjasok rangos névsora 2021-ben is bővült.

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét az antirasszizmus és a megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjának nyilvánítja egy hat évvel korábbi esemény emlékére, amelynek során 1960-ban ezen a napon a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben tüzet nyitott és megölt 69 embert az apartheid rezsim korlátozó intézkedései elleni békés tüntetés során.


Magyarországon a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 2000 óta minden évben ezen a napon adja át a Radnóti Miklós Antirasszista díjakat a társadalmi élet különböző területén tevékenykedő bármely magánszemélynek, szervezetnek vagy településnek, aki „munkásságával, véleményformáló kiállásával, személyes példamutatásával fellép a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés bármely formája ellen.”

A díjjal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban, amelyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet. Az alapító okirat alapján minden évben 12 díjat adnak át, ebből a Szövetség tagjai hármat kaphatnak. A január 31-ig beérkező jelölésekről a Szövetség elnöksége február 21-ig dönt, miután kikérte a korábbi Radnóti-díjasok véleményét, és előzetes egyeztetett a jelöltekkel, hogy elfogadják-e az elismerést.

Idén Radnóti-díjjal tüntették ki Molnár Piroska színművészt, Szalay Kriszta színművészt, Upor László dramaturg-műfordítót, Kocsis Tamás újságírót és Juhász Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnökét. A Radnóti-díj egy emléklap mellett a Mészáros András grafikus ötlete alapján, üvegből készült, pajzsot ábrázoló műalkotás, rajta fémplaketten a díj és a díjazott neve, valamint az adományozás évszáma.


Nyomtatás   E-mail