Az Intermezzo vendége Ungváry Krisztián történész

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Ungváry Krisztián történész, a téma a Félbetört életek című kiállítás.

A II. kerület Önkormányzata köztéri tárlattal emlékezik Budapest 76 évvel ezelőtti ostromának áldozataira. A Félbetört életek című kiállítás 2021. február végéig látható szerte a II. kerületben, összesen 16 helyszínen. 

felbetort eletek online

A II. világháború idején a mai II. kerület népessége mintegy negyedével csökkent. Buda ostroma több mint 100 napig tartott nem kímélve a hadseregeken túl a civil lakosságot és az egykor békés városnegyed épületeit sem. 1944. december 24. és 1945. február 11. között minden idők egyik leghevesebb városi csatája zajlott itt. Budaiak tízezrei vesztették el életüket, otthonukat és reményüket egy emberhez méltó életre. A kiállításon közülük mutatják be nyolc ember sorsát és a félbetört életük által hagyott űrt, egyszerre emléket állítva az áldozatoknak és lehetőséget teremtve a közös, méltósággal teli emlékezésre.

féélbetört életek4

 A kiállítás koncepcióját a tematikus városi sétákat szervező Hosszúlépés. Járunk? szakértői, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid dolgozták ki, a szakmai hitelességért történész szakértőként Ungváry Krisztián felelt, a művészi megvalósítást Kisjustk végezte a Fortepan gyűjteményének felhasználásával.

felbetort eletek online 6

A mostani megemlékezés előzményeként az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata tavaly nagyszabású köztéri kiállítást szervezett Ostrom75 címmel.

 

forrás: Második kerület