A Tornyai János Múzeum házasságkötés tematikájú gyűjtést indított

A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum. A 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit, legyen szó ruhákról, fényképekről vagy meghívókról.

A Tornyai Múzeum néprajzi gyűjteménye számos érdekes és izgalmas fotót, ruhát és egyéb relikviát mutatott be az elmúlt években kiállításain és a Házasság Hete rendezvényein.

A múzeum bejáratánál jelenleg is egy, a múlt század harmincas éveiből származó menyasszonyi ruha és egy évtizeddel későbbi vőlegény öltözet állítja meg eleganciájával az arra járókat. A mostani gyűjtés célja e kollekció bővítése és azokból egy jövőbeli kiállítás létrehozása.

tornyaimúzeum1

Az esküvői gyűjtés nem korlátozódik az archív fotókra és ruhákra, az intézmény szakemberei a házasságkötés és az azt követő lakodalom más tárgyi emlékeit is várják, így például cipőket, kiegészítőket, fátylakat, fejdíszeket, csokrokat, bokrétákat, nyakkendőket, valamint meghívókat, táviratokat és kísérőkártyákat, gyűrűpárnákat, illetve köszönőajándékokat. A közelmúlt emlékei közé tartoznak a nagy napról készült videófelvételek, vagy éppen a tavalyi évben megjelent „kényszerű divat”, az esküvői maszk is.

tornyaimúzeum2

 

forrás: Tornyai Múzeum


Nyomtatás   E-mail