A Pécsi Balett online videói kicsiknek

Online tánctanító projektet indít az idén hatvanéves Pécsi Balett. A legkisebbek YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus balett alapjait a társulat táncművészeitől.

A „Legyél te is balerina!” című kezdeményezés keretében a gyerekeknek a Pécsi Balett vezető táncművészei játékosan és könnyen érthetően adják át a tudást a videók segítségével. A koreográfiákat bárki kortól függetlenül végezheti, hiszen a gyakorlatok veszélytelenek, ugyanakkor elsősorban a kezdő, tudással még nem rendelkező gyermekeket várják a képernyők elé a társulat YouTube-csatornáján. 

A Kovács Zsuzsanna és Uhrik Teodóra szakmai vezetésével zajló kurzuson Ujvári Katalin, Szécsi Theodóra és Frank Edina mutatják be a gyakorlatokat egy kis balerina, Vincze Olívia Csenge segédletével. A sorozatban zongorán Borisz Jaksov kísér.

Az ingyenesen elérhető videókat tartalmazó linkeket a Pécsi Balett Facebook-oldalán érhetik el először az érdeklődők, majd tizenkét héten át minden szombaton újabb résszel jelentkezik a társulat; a felvételek a feltöltést követően ingyenesen elérhetőek lesznek a Pécsi Balett hivatalos YouTube-csatornáján.

A Pécsi Balett társulata januárban jelentette be, hogy márciustól új bemutatókkal, emlékező műsorokkal ünnepelné fennállásának hatvanadik évfordulóját. Ennek jegyében március végén jubileumi gálaest keretében mutatnák be Pécsen Az iszonyat balladája című darabot, amely teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával készül. Amennyiben a járványhelyzet úgy alakul, Vasarely címmel egy nagyszabású darab is megvalósul idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Müpa szervezésében, míg a tervek szerint ősszel, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében vehet részt a közönség a társulat Ádám és Éva című darabjának premierjén. A jubileumi év produkcióit Vincze Balázs, a Pécsi Balett korábbi ügyvezetője, jelenlegi művészeti vezetője, a társulat elmúlt másfél évtizedének meghatározó alkotója álmodja majd színpadra rendezőként, illetve rendező-koreográfusként.

Az évfordulón az új bemutatók mellett egy, a társulat eddigi történetét bemutató filmet is láthat a közönség, készül egy jubileumi kiadvány, továbbá a tervek szerint találkozót tartanak a régi tagokkal és a pécsi táncrajongókkal a Pécsi Nemzeti Színházban és a Müpában. Amennyiben a járványhelyzet nem engedi, akkor online, illetve időben csúsztatva valósítják meg programjaikat.

forrás: www.pecsibalett.hu