A BDZ nagyheti online koncertje ma este hallható

Húsvéti hangolódásra hív a Budafoki Dohnányi Zenekar nagyheti online koncertje március 31-én, amely Haydn Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című műve is hallható lesz.

Különleges alkotás Joseph Haydn e szerzeménye, már komponálásának körülményei is jelentősen eltértek a megszokottól. A bibliai tárgyú zeneművet a cádizi érsek rendelte a nevezetes Santa Cueva barlangtemplomban zajló nagypénteki szertartásra. A megrendelő részletes leírást adott a templomról a helyszínt nem ismerő komponistának, és a ceremóniához fűzött egyéb kéréseivel pontosan meghatározta a mű főbb vázlatait. A zenetörténet egyik legérdekesebb módon, 1787-ben keletkezett oratóriumát maga a szerző is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette.

A premier sem volt szokványosnak mondható. Vizuális elemekkel, elsötétítéssel, a stilizált vihar okozta függönyszaggatással fokozták a zene és a tételekhez kapcsolt érseki elmélkedések összművészeti hatását. A Budafoki Dohnányi Zenekar interpretációja is segítségül hívja a szavakat, képeket, hangulatokat, és a zeneművet egyedi atmoszférájú, igazi nagyheti, összművészeti alkotásként tárja közönsége elé Werner Gábor vezényletével. A zenekar által felkért költő, Lackfi János osztja meg a közönséggel a húsvéthoz és Haydn művéhez kapcsolódó gondolatait minden tétel elején, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a hallgató még közelebbről, még mélyebben találkozhasson a felcsendülő tétel zeneiségével.


Nyomtatás   E-mail