Valentin Schwarz Bayreuthban rendez

Generációváltás lesz a jövőre Bayreuthban: Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusát egy 30 éves fiatal osztrák rendező, Valentin Schwarz fogja színpadra állítani az ünnepi játékokon a szintén fiatal Pietari Inkinen finn karmester vezényletével.

Az 1980-ban született finn karmester jelenleg a Saarbrückeni Német Rádió Filharmónia vezető karmestere, aki 2013-ban Melbourne-ben már sikeresen bemutatta A Nibelung gyűrűjét. Az 1989-ben született Valentin Schwarz számos neves rendező, köztük Jossi Wieler, Armin Petras és Kirill Szerebrennyikov mellett dolgozott segédrendezőként. Weimarban színpadra vitte Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát és Bizet Carmenjét, Darmstadtban Verdi Álarcosbálját.


Katharina Wagner, a Bayreuthi Ünnepi Játékok vezetője, akinek jövőre lejáró szerződését meg fogják hosszabbítani, azt is bejelentette, hogy 2021-ben az ünnepi játékok történetében először áll majd nő a karmesteri pulpitusra. A bolygó hollandi című operát fogja vezényelni – közölte az igazgató, aki azonban nem fedte fel a karmester nevét.

Az idei nyitóünnepségen megemlékeznek a 2010 márciusában elhunyt Wolfgang Wagnerről, aki augusztus 30-án lenne százéves. Katharina Wagner édesapja, Richard Wagner unokája 2008-ig több mint 50 éven át volt az ünnepi játékok intendánsa.

 


Nyomtatás   E-mail