Víz alatti hangterápiával mentik a korallokat

A korallzátonyok egyes részeinek elhalását az egyre gyakoribb tengeri hőhullámok okozzák. Ezek a területek a tudósok szerint újraéleszthetők, mégpedig úgy, hogy az egészséges koralltelepek környezeti hangjainak felhasználásával visszacsábítják a fiatal halakat.

Az ausztráliai Lizard-sziget körül nemrég kialakult elhalt korallterületeken tengeralatti hangszórókat állított fel, az Exeter Egyetem tengerbiológusa, Tim Gordon és kollégái. A hangszórókon egészséges zátonyokon rögzített hanganyagokat játszottak le a halak, garnélák és egyéb zátonylakók által keltett zajokat is beleértve. A csoport megállapította, hogy a hangszórók telepítésével megduplázódott a zátonyra érkező halak mennyisége, és 50 százalékkal nőtt a jelen lévő fajok száma is.

A halak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a korallzátonyok egészséges ökoszisztémaként működjenek. A halállomány ilyen módon történő fellendítése elősegítheti a természetes helyreállítási folyamatok elindítását, ellensúlyozva azokat a károkat, amelyeket a világ sok korallzátonyán tapasztalunk” – mondta Gordon. 

Noha Ausztráliának most más komoly problémával kell megküzdenie – október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka – folytatják az ökoszisztéma megmentését a korallterápiás hangok segítségével.

A különböző halfajok eltérő funkciókat látnak el a korallzátonyokon, ezért a gazdag és változatos halállomány fontos az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

Az élőhelyek biztosításával, valamint más védelmi intézkedésekkel kombinálva a halközösségek újjáépítése felgyorsíthatja az ökoszisztéma helyreállítását. Ennek ellenére számos más veszélyt is el kell hárítani az ökoszisztéma védelme érdekében, például az éghajlatváltozást, a túlhalászást és a vízszennyezést” – tette hozzá Mark Meekan, az ausztrál tengerkutató intézet biológusa.


forrás: koncert.hu, /hirado.hu


Nyomtatás   E-mail