Utrecht háztetői hamarosan kizöldülnek

A hollandiai Utrechtben egyetlen háztetőt sem akarnak kihasználatlanul hagyni: a tetőket zöld növényekkel és napkollektorokkal népesítik be, hogy a város kellemesebb, lakhatóbb és fenntarthatóbb legyen.
A több mint 300 ezer lakosú városban először tavaly a buszmegállók tetejét ültették be kis sárga virágú varjúhájjal, és most már azt tervezik, hogy minden háztetőt zölddé változtatnak, hogy ezzel gazdagítsák a város biodiverzitását.

utrecht 4

A projekt egyik leglátványosabb példája lesz a város vasútállomásának közelében álló toronyház, amelyből “függőleges erdőt” varázsolnak. A ház falait, erkélyeit és tetejét tízezer növénnyel borítják be: 360 fát, több mint kilencezer cserjét és virágot ültetnek el, ami annyi zöldet jelent, mint egy hektárnyi erdő. A zöld torony, amelyben 200 lakás lesz, 2022-ben készül el. A beruházók szerint évente 5,4 tonna szén-dioxidot tud majd elnyelni, és 41 tonna oxigént termel.

utrecht 1

A város vezetése szeptemberben tervez elfogadni egy rendelkezést, amelynek értelmében a város belterületén minden háztetőt be kell zöldíteni. Az önkormányzat már most is jelentős pályázati támogatást kínál a háztulajdonosoknak ehhez: pályázatonként 20 ezer euróig fedezi a költségek 50 százalékát.

Az alacsonyabb háztetőket elsősorban zölddel ültetik be, a magasabbakra napelemet telepítenek, mondta Kees Diepeveen, az egyik városatya. Utrechtet, a leggyorsabban növekedő holland várost egy tanulmány tavaly az ország legfenntarthatóbb városaként sorolta be.

utrecht 2

Utrechtben nemcsak a háztetőket, de  316 buszmegálló tetejét is beborították zöld tetőkkel, hogy a pozsgásokkal új élőhelyet teremtsenek a méheknek és egyben javítsák a város levegőjét- írja a Good News Network.

A buszmegállók zöldítésének több haszna van, a pozsgások segítik a csapadékvíz megfogását, tárolását, megkötik a levegőben lebegő porszemeket, és nyáron hűtik a város levegőjét.

A világ sok városában nagy gondot jelent a levegő rossz minősége, a téli hónapokban gyakori szmog egészségügyi kockázata magas. A szmog kiküszöbölése mellett a nyáron felforrósodó leburkolt közterületek problémájának megoldásában is segíthet a városi buszmegállók zöldítése.

Az utrechti városvezetők előrelátóan gondolkoznak, a buszmegállók mellett a lakosságot is bevonják a zöld tetős programba: a 20 négyzetmétert meghaladó méretű háztetőkön támogatják a saját zöld tetők kialakítását.

utrecht green 3

A 316 hollandiai buszmegállót hamarosan napelemekkel teszik még környezetkímélőbbé.

forrás: MTI/ agroinfo/sokszínűvidék

 

Nyomtatás   E-mail