T.S. Eliot, múzsájához írott levelei mostantól hozzáférhetőek a Princeton Egyetemen

Több mint 60 év után először olvashatják el a kutatók azt a mintegy ezer levelet, amelyet a Nobel-díjas költő, drámaíró T. S. Eliot írt múzsájához, Emily Hale-hez. A levelezést január 2-tól hozzáférhető a diákok, kutatók és tudósok számára a Princeton Egyetem könyvtárában.

A dokumentumok rávilágítanak a költő Hale-hez fűződő kapcsolatára, és bensőséges részletekkel szolgálnak az író életéről és munkáiról. Anthony Cuda, a költő kutatója, a T. S. Eliot Nemzetközi Nyári Egyetem igazgatója szerint a levelezés az évtized irodalmi eseménye lehet.

letöltés 1

Hale és Eliot 1912-ben ismerték meg egymást Cambridge-ben, de csak 1927-ben mélyült el barátságuk. Életük végéig barátok maradtak, 1930-tól 25 éven át leveleztek egymással. Eliot Angliában élt, Hale pedig drámát tanított amerikai egyetemeken. Hale 1956-ban a Princeton könyvtárának adományozta a leveleket azzal a megkötéssel, hogy bármelyikük hal meg előbb, csak 50 évvel a másikuk halála után lehet őket elolvasni. Eliot 1965-ben hunyt el, Hale négy évvel később. Eliot életrajzírói szerint a költő úgy rendelkezett, hogy Hale neki írott levelit égessék el. Cuda szerint kapcsolatuknak nagy jelentősége volt mindkettejük életében, és levelezésük olyan intim részleteket tartalmazhatott, ami miatt Eliot nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljenek.

TELEMMGLPICT000211959668 transLcW30SLsjE poMY HqfFMpfKFJH58by1d7Xgm1krk6U

 

Frances Dickey Eliot-kutató szerint a levelek nemcsak Hale szerepét tisztázhatják Eliot életében, hanem mások mellett a költő anglikanizmusáról is beszámolnak. Dickey, aki T. S. Eliot prózai műveinek teljes kiadását szerkesztette, emlékeztetett rá, hogy Eliot szégyellte 15 évig tartó első házasságát Vivienne Haigh-Wooddal, és a levelezésből az is kiderülhet, vajon felmerült-e a házasság gondolata Hale-lel kapcsolatban.

200102144443 05 ts eliot letters unveiled large 169

Eliot akkor kezdett el levelezni Hale-lel, miután első házassága véget ért. Dickey szerint Hale segített neki amerikai ifjúsága és múltja feldolgozásában. A hagyatékot, amelyben a levelezésen kívül fotók és egyéb dokumentumok is vannak, októberben kezdték katalogizálni és digitalizálni a Princeton könyvtárában. A 14 doboznyi dokumentum feldolgozását vezető Daniel Linke elmondta, hogy a kutatók a világ minden tájáról érkeznek majd a Princeton könyvtárába, hogy tanulmányozhassák az anyagot, mert a dokumentumokat nem teszik online hozzáférhetővé.

forrás: MTI, fotók: Princeton University


Nyomtatás   E-mail