Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat indít a PIM

Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat indít a Petőfi Irodalmi Múzeum; az elismerést a középgenerációhoz tartozó írók, költők, műfordítók vehetik át 2020 elejétől.

Demeter Szilárd, a PIM Főigazgatója levélben kereste meg az írószervezetek, könyvkiadók, folyóiratok, egyetemi tanszékek, szakmai műhelyek vezetőit, hogy tegyenek javaslatot az ösztöndíjjal támogatandó alkotók személyére. A díjat 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők kapják abból a célból, hogy nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson számukra a múzeum. A díjazottak száma egyszerre 30 fő lehet.

2

Térey János

A kezdeti tervekkel ellentétben, amelyek az ösztöndíjban részesülők közül kizárták volna az irodalmi akadémiák tagjait, a jelölésnek nincsenek adminisztratív korlátai. Az odaítélésről várhatóan januárjában hoz döntést a 14 fős szakmai kuratórium. A zsűri elnöke Harmath Artemisz, Térey János özvegye, tagjai pedig az írószervezetek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum delegáltjai.

h artemisz harmath artemisz

Harmath Artemisz

Eközben Kovalik Balázs rendezésében mutatta be az Örkény Színház Térey János utolsó darabját: december 20-tól látható az Örkény Színházban a Lót – Szodomában kövérebb a fű című dráma. Az előadás dramaturgja Ari-Nagy Barbara, irodalmi konzultánsa Nádasdy Ádám. látványát Antal Csaba díszlet- és Benedek Mari jelmeztervezők álmodták meg, a zenét Fekete Gyula szerezte. Lót szerepét Gálffi László, a feleségét Kerekes Éva alakítja. A további szerepekben Stork Natasa, Kókai Tünde, Borsi-Balogh Máté, Dóra Béla, Patkós Márton, Békés Itala és Zsótér Sándor látható.

lot szodomaban koverebb a fu 474 279 145636

Lót - Szodomában kövérebb a fű - Örkény Színház

 

forrás: PIM

 


Nyomtatás   E-mail