Szabó István új filmje, a Zárójelentés február 27-től látható a mozikban.

Szabó István új filmje, a Zárójelentés február 27-től látható a mozikban.

A filmet az Oscar-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikeres filmjei alkotótársaival készítette: Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel. A filmben szerepel még Stohl András, Kerekes Éva, Udvaros Dorottya, Bálint András, Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő, producerei pedig Sándor Pál és Tőzsér Attila.

A film főhőse a Klaus Maria Brandauer által alakított Stephanus professzor, az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak, és hazaköltözik szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni. Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével és legjobb barátjával, ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük.

Brandauer Szabo

A Zárójelentés előzetesével az érdeklődők már december 27-től találkozhatnak a mozikban és a film online felületein, a filmet pedig február 27-től vetítik az InterCom forgalmazásában.

Szabó István (teljes neve Szabó István Tamás)  a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth díjas magyar filmrendezőérdemes és kiváló művész. A magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója. Mephisto című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert.

 

Klaus Maria Brandauer  osztrák színész, rendező eredeti neve Klaus Georg Steng; Maria Brandauer az édesanyja leánykori neve.

Brandauer az érettségit követően 1962-től Stuttgartban a Zene- és Képzőművészeti Főiskolára iratkozott be, de két szemeszter elvégzése után otthagyta. Első színházi szerepe a Claudio volt Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékában, 1963-ban, a tübingeni színházban. Később a bécsi Josefstadti Színház társulatánál játszott; szélesebb körben Lessing Emilia Galotti című drámájában nyújtott alakítását követően vált ismertté (1970) 1972 óta a bécsiBurgtheater társulatának tagja.

Filmes pályafutása gyakorlatilag 1981-ben kezdődött, amikor Szabó IstvánMephisto című alkotásában kapott főszerepet. A film 1982-ben megkapta a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat. Ezt követően Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és a Hanussen címszerepét is ő alakította.

Ezt követően Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és a Hanussen címszerepét is ő alakította.

Brandauer jelenleg Bad Ausseeben, Bécsben és New Yorkban él; a bécsi színművészeti főiskola, a Max Reinhardt Szeminárium professzora.

forrás: MTINyomtatás   E-mail