Sigmund Freud bécsi lakása ismét látogatható

Sigmund Freud bécsi múzeumában először tették látogathatóvá a pszichoanalízis osztrák atyjának összes szobáját.

A másféléves felújítás után az eredeti kiállítótér a múzeumban megduplázódott, 550 négyzetméteres lett – közölte a múzeum múlt hétvégi megnyitása előtt Monica Pessler, a létesítmény igazgatója.

Freud 47 évig élt a bécsi Berggasse 19. alatt álló házban, amelyet 1938-ban hagyott el a nácik elől menekülve. Az épületben 1970 óta működik a múzeum, amelynek évente mintegy 110 ezer látogatója van. A négymillió eurós felújítás eredményeként három új állandó kiállítás létesült, az egyik az újonnan épült lépcsőházban, amely vészkijáratként, egyben a ház egykori lakói nyomasztó történetének mementójaként szolgál. A felújított épületben a látogatók megtekinthetik a család egykori lakását, továbbá Freud és lánya, Anna rendelőjét. A kiállításokat számos tárgyi emlék, Freud személyes tárgyai, fényképek, feljegyzések, első kiadású könyvek teszik színesebbé. Az érdeklődők októbertől a könyvtár mintegy 40 ezer kötetéhez is hozzáférhetnek. A gyűjteményt Európa legnagyobb, a pszichoanalízis témájával foglalkozó könyvtárának tartják.

A tudós száműzetésbe vonulásával kiürült termeket mindazonáltal nem rekonstruálták utólag készült bútorokkal és más berendezési tárgyakkal, hogy ezáltal is érzékeltessék az űrt, amelyet Freud elűzése hagyott maga után. „Egy fake (ál-) dívány elhelyezése történelemhamisítás lenne” – mondta az igazgató. A Hermann Czech építész vezette felújtás során ugyanakkor nemcsak meghagytak, hanem szándékosan kiemeltek néhány megmaradt eredeti nyomot, köztük az egykori falfestés maradványait, egy telefonkábelt Anna Freud hálószobájában, vagy annak a függönynek a rögzítőelemeit, amelyet a kezelések alkalmával használt dívány mögött erősítettek a falra.

freud emlékszoba2

A berggassei Freud-házban a náci korszakban zsidókat szállásoltak el, 76 embert deportáltak onnan haláltáborokba. A rákban szenvedő Freud 1939-ben, 83 évesen száműzetésben halt meg Londonban, de négy nővére a holokauszt áldozata lett.

forrás: Freud Museum Wien


Nyomtatás   E-mail