Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt

Személyes tárgyakon, archív fotókon, mozgóképeken, valamint ruhákon keresztül mutatja be Rotschild Klára magyar divattervező életét és munkásságát a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása Budapesten, a Geraldine-házban és a múzeum főépületében.

A Múzeumkert rekonstrukciója során megújult Kertészházban (Geraldine-házban) nyíló Rotschild Klára – Divatkirálynő a vasfüggöny mögött című kiállításon a divat nagyasszonyának élettörténete, a műhely és a szalon világa elevenedik meg, a múzeum Rotundájában pedig a menyasszonyi ruhákból készült installáció látható – hangsúlyozta Simonovics Ildikó divattörténész, főmuzeológus, a kiállítás kurátora.

rotschild klára 1

A magyar divattervező Váci utcában lévő egykori szalonjában öltöztek diplomatafeleségek, a magyar politikai, gazdasági és szellemi elit asszonyai, művészek, valamint a Magyarországra érkező magasrangú külföldi vendégek is. Rotschildnál csináltatott ruhát a szovjet külügyminiszter, Andrej Gromiko felesége; Farah Pahlavi, a perzsa sah neje, de megfordultak nála a köztudottan puritán Kádárné mellett a művészvilág jelentős képviselői, köztük Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Lula, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit; betért a szalonba Törőcsik Mari és Halász Judit is. A szalon legjobb vevője Jovanka Broz, Tito felesége volt, akinek legendássá vált állítható szabóbábujára készítették távollétében a legújabb modelleket.

rotschild klára 2

Simonovics Ildikó elmondta, hogy három éves kutatómunka eredményeként jött létre a kiállítás. Kezdetben Rotschild Klárának még csak három ruhája volt közgyűjteményben, most már száz darabot őriznek tőle – ennek kivonata látható az időszaki kiállításon.

rotschild klara 3

Zólyomi Zsolt parfümőr illatosítja be a kiállítóteret, ezzel is felidézve a Váci utcában működő egykori Rotschild-szalon exkluzív hangulatát, Hegedüs Zsanett ruhatervező pedig megfogható anyagmintákkal járult hozzá a tárlathoz. Benes Anita tervező két Rotschild-ruhát rekonstruált, amelyet a kiállítótérben kialakított fülkében próbálhatnak fel az érdeklődők. A kiállítás mozgóképein munkatársak, kliensek, családtagok és ismerősök vallanak Rotschild Kláráról; a tárlat filmválogatásában olyan alkotások láthatók, amelyekbe Rotshild Klára készítette a ruhákat, mint például az Esős vasárnap és a Szent Péter esernyője; megelevenedik a szalon élete, emellett három korabeli parfümmintát is megszagolhatnak meg az érdeklődők.

rotschild klára 4

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő, Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor című kötet bemutatójára december 3-án kerül sor.

 


Nyomtatás   E-mail