PesText Világirodalmi Fesztivál négy helyszínen

A PesText világirodalmi fesztivál eseményeinek az A38 hajó, a B32 Galéria, a Három Holló és a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont szeptember 22–26. között. A fesztivál nem kerüli ki az aktuális  kérdéseket: idén is számos izgalmas beszélgetés vár a látogatókra a világról, irodalomról jól ismert és felfedezésre váró írók részvételével.

Gondoltak már arra, mi lenne velünk műfordítás nélkül? Ugye nem! Pedig elég csak a könyvespolcunk elé állni, és szép sorban szelektálni. Shakespeare, Stendhal, Dosztojevszkij, Hemingway, Kundera vagy Knausgård mind hiányoznának, holott rájuk is ugyanúgy szükségünk van, mint Petőfire, Aranyra, Ottlikra vagy épp Esterházyra. Műfordítás nélkül nagy szerelmek, háborúk, tragédiák és komikus történetek, komoly gondolatok sora nélkül lenne szegényebb nemcsak a könyvespolcunk, de az életünk is.

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület 2019 szeptemberében első alkalommal rendezte meg nemzetközi irodalmi fesztiválját. Ezzel egyidőben a V4-es országok könyves kultúrájának bemutatása céljából Borders&Bridges programsorozatot indítottak. Projektjük célja, hogy programsorozatukkal kulturális hidakat és valódi hosszú távú partnerségeket építsenek a V4-es régióban. Fő témájuk a V4-régió könyvkultúrája által képviselt művészi és társadalmi-kulturális értékek ismertségének növelése; a könyvfordítások fontossága, összekötő ereje.

pestext.exact1980w
Rendezvényük fókuszában a nyelvi sokféleség és az irodalmi fordítás mint más kultúrák megértésének eszköze áll. Kiemelt figyelmet fordítanak a multidiszciplináris művészeti projektekre és kortárs irodalmi fesztiválokra, amelyek közvetlenül a kortárs olvasóhoz, nézőhöz közvetítik a művészi és tudományos értékeket. Bár a V4 régió fiatal írói, fordítói és irodalmi intézményei között számos már létező és jól megalapozott kölcsönös együttműködés és partnerség működik, még mindig nagy szükség van a nagyobb átláthatóságra és a meglévő együttműködések megerősítésére, a V4 országok irodalmi életének összetettebb, strukturálisabb szintű összekapcsolására. Arra törekednek, hogy a szélesebb közönség számára lehetőséget nyújtsanak egymás irodalmi kultúrájának felismerésére, mivel tapasztalataik azt mutatják, hogy még a nemzeti és nemzetközi irodalmi élet alakulását aktívan követő olvasók sem ismerik a szomszédos országok és szerzők irodalmi értékeit.

A szeptemberi PesText fesztiválon fellép Abafáy-Deák Csillag is, aki a fesztivál RESET – az irodalom most is összeköt írópályázatán szakmai díjat nyert.

forrás: www.pestextfestival.hu 


Nyomtatás   E-mail