Orgonák éjszakája augusztus 8-án

Az orgona nagyon érdekes, összetett aerofon hangszer, hangját ajaksípok és nyelvsípok adják. A sípok egy vagy több, kézzel működtethető billentyűzettel – azaz manuállal – és legtöbbször egyetlen pedálsorral szólaltathatók meg, a sípok levegőellátásáról pedig, mechanikus szerkezet gondoskodik.

 

A hangszer múltja egészen az ókorig nyúlik vissza, és a víziorgona, vagy más néven hidraulisz, minden bizonnyal a legkorábbi hangszer, amelyen billentyűzet segítségével lehetett játszani. A római birodalomban elsősorban színházi előadások, cirkuszi játékok zenei kíséretéhez használták, és a császárság korától kezdve házi hangszerként is elterjedt. Kétféle orgona volt használatban: a víziorgona és a légfújtatós orgona. Érdekesség, hogy Magyarországon található a világ egyetlen, viszonylag épen maradt antik orgonája, amelyet Aquincumban, Óbudán találtak.

Az egyházatyák sokáig idegenkedtek tőle, ám a templomok a későbbi korokban mégis meghatározó hangszer lett. Ennek az az oka, hogy az ókorban részben szórakoztató, részben pedig a császári bevonulások kísérő hangszere volt, így akkor is megszólaltatták, ha a császár egyházi szertartáson vett részt. A császári rituális szokások fokozatosan átmentek a liturgiába, és az orgona is rituális hangszer lett.A pedálsort a 14. századbanalkalmazták először.

A szélláda, a fújtató és a traktúra tökéletesítésével vált az orgona a szó valódi értelmében hangszerré, első fénykorát pedig,barokkbanélte. Ebben nagy szerepe volt a zseniális zeneszerző és orgonista, Johann Sebastian Bachés a kiváló orgonaépítő, Gottfried Silbermann(1683–1753) együttműködésének. Az orgona az elmúlt századokban is nagyon népszerű volt és számos művész, köztük magyar művész is megszólaltatta rajta a zeneirodalom gyöngyszemeit, köztük átiratokat minden korból. Az orgonák szerelmesei idén is hódolhatnak e több, mint ezer éves hangszer előtt, mégpedig, augusztus 8-án.

Filharmónia Magyarországaz elmúlt években mindent megtett azért, hogy az orgonát minél jobban megismertesse a nagyközönséggel. Ezt a célt szolgálja, az immár hagyományos OrgonaPont sorozat, valamint az Orgonák éjszakája program, amely először 2019-ben várta az érdeklődőket.A múlt évi, sikeres programban többmint 100 regisztrált eseményen,4 különböző országban, több mint100 000 orgonasíp szólalt meg. Idénaugusztus 8-ánaz Orgonák éjszakájánismét megtöltik a templomokat, tereket, a különleges helyszíneket a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával, szerte az országban.

A koncertek műsorán a barokk, a klasszikus, a romantikus nagymesterek illetve kortárs szerzők mély spirituális élményt nyújtó vagy éppen virtuóz egyházi és világi darabjai mellett különféle komolyabb és játékosabb feldolgozások, orgona- és kamara-átiratok, derűs karakterdarabok, népszerű dallamok, könnyűzenébe hajló szórakoztató művek, izgalmas jazz-tételek és feldolgozások egyaránt szerepelnek. A műsor-összeállítás mögött átgondolt tervező munka áll, minden egyes hangverseny egy bizonyos tematikára épül, így az egyes koncertek egy-egy mottót is kaptak, mely előre ráhangolja a közönséget a zenei élmény befogadására. Budapesten, a Szent István Bazilikában például, Miklósa Erika, Tóth László trombitaművész és Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész közös estje hangzik el, de számos vidéki helyszín is várja a látogatókat: a Tihanyi Apátsági templomban Kovács Szilárd orgonaművész és Bognár Szabolcs bariton koncertje; a pécsi Bazilikában pedig, Láthatatlan dallamok címmel, Jótékonysági koncert lesz vakok és gyengénlátók javára. Az összes helyszín itt: Orgonák éjszakája minden helyszín

A Klasszik Rádió is nagyon készül az Orgonák éjszakájára, mégpedig élő bejelentkezéssel, a Lehel térről: Bálint Edina beszélget a Filharmonia Magyarország tagjaival szombaton, napközben. Hangolódjanak ránk!

forrás: teolhttp://orgonapont.hu/orgonak-ejszakaja/

 


Nyomtatás   E-mail