Online galériában nézhetjük meg a Cambridge-i Egyetem kincseit

Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egy jegyzetfüzetét, valamint a Cambridge-i Egyetem könyvtárának egyéb történelmi kincseit is ingyenesen megnézhetik a felhasználók egy új online galériában.

Az angliai intézmény egyebek között a Fehér Ház és a londoni British Library példáját követve töltött fel nagyfelbontású képeket gyűjteményének legbecsesebb darabjairól a Google kulturális szolgáltatására, az Arts and Culture-re – írja a BBC hírportálja.

A könyvtár szerint a felhasználók ráközelíthetnek a tárgyakra és megismerhetik azok lenyűgöző történetét. Newton jegyzetfüzete mellett számos kézirat, könyv és nagy jelentőségű történelmi tárgy, köztük egy 4000 éves agyagtábla – a gyűjteményben lévő legrégebbi írott műtárgy – is helyet kapott a Treasures of Cambridge University Library nevű online galériában.

A Cambridge-i Egyetem könyvtárát több mint 600 éve alapították, és egyike a világ legrégebbi egyetemi könyvtárainak. A 17 emeletes épületben lévő csaknem 200 kilométernyi polcon nagyjából tízmillió könyv sorakozik. A könyvtár gyűjteményének darabjairól több mint 140 fénykép került fel a Google szolgáltatására, és ez a szám a jövőben bővülni fog, továbbá az egyetemhez kötődő más intézmények, köztük a Fitzwilliam Múzeum is csatlakozik majd a galériához.

cuog5

A Google Arts and Culture nagyjából hatmillió tárgyat tartalmaz, és a felhasználóknak lehetőségük van virtuálisan is bejárni a világ múzeumait.

forrás: www.cam.ac.uk  


Nyomtatás   E-mail