Online elérhetővé vált Leopold Mozart hegedű tankönyve

Online elérhetővé teszi Mozart édesapjának hegedűtankönyvét a salzburgi Mozarteum Alapítvány.

Wolgang Amadeus Mozart apja, Leopold Mozart 1756-ban készítette el a 18. század legjelentősebb német nyelvű tankönyvét vonós hangszerek használatához. Leopold Mozart születésének 300. évfordulója alkalmából bocsátotta ki az alapítvány a mű ingyenesen elérhető, online kiadását.

A Mozarteum közlése szerint a többszörösen utánnyomott és számos nyelvre lefordított mű ma is jelentős szerepet játszik a zenei képzésben, nem csak az úgynevezett történelmi előadási gyakorlatot tanulók számára. A hegedűiskola online kiadása a digitális Mozart-kiadványok része, melyek az érdeklődő laikusok számára is izgalmasak lehetnek.

Leopold Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart gyerekként hegedűn és zongorán is játszott. Csak fiatal felnőtt korában döntött úgy, hogy a zongorát részesíti előnyben.

Leopold Mozart zenei tevékenységére kevés figyelmet fordítanak a fiáéhoz képest, de G-dúr Gyerekszimfónia zenekarra és játékokra című műve (melyet egykor Haydnnek ulajdonítottak) továbbra is népszerű, és több szimfóniája és egyéb műve is fennmaradt. Fontos volt számára a természetesség kifejezése műveiben; aVadász szimfóniába (Sinfonia da Caccia) kiáltásokat és lövések hangját komponálta bele, a Bauernhochzeit (Parasztesküvő) című művébe pedig skótdudát, cimbalmot, tekerőlantot, hujjogást és fütyülést, pisztolylövéseket.

Leopold Mozartnak rengeteg műve elveszett, és nem tudni, a fennmaradtakból mennyire ítélhető meg munkásságának egésze. Néhány művét később tévesen Wolfgang művének tulajdonították, több Leopoldnak tulajdonított műről pedig kiderült, hogy a fiáé.

Legtöbb fennmaradt műve világi zene, de fennmaradt egy egyházi műve is, a D-dúr Szakrális Litánia és három zongoraszonáta, melyek mind megjelentek már életében.


Nyomtatás   E-mail