Oktatólapok applikáció diákoknak és pedagógusoknak

Levéltári iratok, köztük hang- és képanyagok hozzáférését teszi lehetővé diákok, pedagógusok és felsőoktatási oktatók számára az Oktatólapok elnevezésű applikáció.

Az Oktatólapokkal tájékozódhatnak a diákok egy-egy őket kiemelten érdeklő témában, a tanárok segítséget kaphatnak a munkájukhoz, valamint akár készségfejlesztésre is használhatók a feltöltött anyagok. Az applikáció segítségével húszmillió dokumentum tölthető le és válik hozzáférhetővé bárki számára. Fontos része az Oktatólapoknak a családfakutatás is.

oktatólapok 5

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese elmondta: azt szeretnék bemutatni, hogy milyen sokszínű a levéltári feladatellátás, valamint azt, hogy egy világjárvány sem akadályozta a levéltárakat szolgáltatásaik fejlesztésében. Egyre szélesebb körben elérhetők például a virtuális kiállítások – köztük a most megnyílt, A nemzet emlékezete című tárlat.

oktatólapok 4

A levéltár háttéranyaga szerint a korábban felsőoktatási segédletként használt Oktatólapok szolgáltatást a középiskolás segédanyagoktól egészen az általános iskola alsó tagozatáig terjesztették ki, és a korábban külön-külön projektekben elérhető segédleteket egy felhasználóbarát oldalon egyesítették. A felület nem csupán az összes korábbi oktatási tartalmat teszi elérhetővé, hanem gyakorló pedagógusok és a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakemberei által támogatott feladatokat rendel hozzá. A felhasználásra kész feladatokat témakörök alapján csoportosítja a segédlet. A kiválasztott témában egy rövid ismertetés és a témához kapcsolódó összes feladat megtalálható.

oktatólapok 8

A feladatokhoz kapcsolódó képanyag egésze a levéltári gyűjteményre épül, a képeken szereplő dokumentumok digitális példánya teljes terjedelmében letölthető. A találatok szűkíthetők a tanulók kora, tematikai egység szerint, illetve aszerint, hogy csoportos vagy egyéni munkát szeretnének végeztetni a diákokkal. Az oldal típus és a feladatok elvégzésére szánt idő szerint is megkülönbözteti a feladatokat, ezzel segítve a gyors és eredményes keresést.

oktatólapok2

Az Oktatólapok tananyagát a levéltár a továbbiakban folyamatosan gazdagítja, a Magyar Nemzeti Múzeummal egyeztetve hasonló tananyagoknak az egymás rendszerében való elérhetőségét biztosítja és a tervek szerint más tantárgyakra is kiterjeszti.

forrás: www.oktatolapok.mnl.gov.hu 


Nyomtatás   E-mail