Mischa Maisky csellóművész ma ünnepli 72. születésnapját

Mischa Maisky lett születésű izraeli művész, az 1966-os Moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen vált közismertté, mindössze tizenhét esztendősen

1971-ben Izraelbe emigrált, ma Brüsszelben él. Fiatalon a legendás Msztyiszlav Rosztropovics fogadta tanítványául, és vette szárnyai alá. Maisky azóta a világ szinte valamennyi nagy zenekarával és szólistájával fellépett, valamint rendszeresen koncertezett olyan hírességékkel, mint Martha Argerich, Radu Lupu, Gidon Kremer, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim és Giuseppe Sinopoli. 


A Lettországban született, Oroszországban nevelkedett, később Izraelbe települő Mischa Maisky igazi világpolgárnak tartja magát. „
Egy olasz csellón játszom francia és német vonókkal, osztrák és német húrokon, a lányom Franciaországban született, a legidősebb fiam Belgiumban, a középső Olaszországban, a legkisebb Svájcban, japán kocsit vezetek, svájci órát és egy indiai nyakláncok hordok, és mindenütt otthon érzem magam, ahol az emberek méltányolják és élvezik a klasszikus zenét.”

A zenei világ egyik vezető művészeként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Charles Dutoit, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, James Levine, Vladimir Ashkenazy, Giuseppe Sinopoli és Daniel Barenboim, partnerei között volt Martha Argerich, Radu Lupu, Nelson Freire, Jevgenyij Kiszin, Lang Lang, Peter Serkin, Gidon Kremer, Jurij Basmet, Vagyim Repin, Maxim Vengerov, Joshua Bell, Julian Rachlin vagy Janine Jansen. Maisky a Deutsche Grammophon exkluzív művésze. Az elmúlt negyedszázadban több mint 30 lemezt készített (s ezekkel számtalan díjat nyert), többek között olyan együttesekkel, mint a Bécsi, a Berlini és az Izraeli Filharmonikusok.

 

Mischa Maisky ma ünnepli 72. születésnapját. Jövő héten, január 16-án pedig, koncertet ad a MÜPA-ban. Elhangzik Beethoven C-dúr hármasversenye, op. 56 és Mahler I. D-dúr "A titán" szimfóniája. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Hamar Zsolt vezényli. 

forrás: Cziffra fesztivál

 

 


Nyomtatás   E-mail