Melis László előtt tisztelgett a Modern Art Orchestra a BMC-ben

Koncerttel tisztelgett Melis László zeneszerző előtt a Modern Art Orchestra január 18-án az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Budapest Music Centerben.

Melis László a Modern Art Orchestrának és az együttes vezetőjének, Fekete-Kovács Kornélnak dedikálta azt a háromtételes darabot, amelyet a hrabali hős, a Sörgyári capriccio Pepin bácsija ihletett. Bár az első tétel több alkalommal is elhangzott már az együttes előadásában, a szerző két évvel ezelőtti halála miatt a darab teljes egészében nem készült el.

A Pepin bácsi meséi a nagy honvédő háborúból című alkotás első tétele a szerző által megfogalmazott módon került előadásra. A második tételt Fekete-Kovács Kornél Melis László jegyzetei alapján tárta a közönség elé, míg a harmadik, egyben záró felvonást a Modern Art Orchestra muzsikusai fogalmazták újra improvizált befejezésként.

Az esten elhangzott két alkotás a 180-as csoportnak írt darabok közül, az Etűd három tükörre Ávéd János, míg a Szertartás elnevezésű kompozíció Subicz Gábor hangszerelésében szólalt meg.

A koncert programjában helyet kaptak Melis László filmzeneszerzői munkái is: Kamondi Zoltán Halálutak és angyalok című filmjéhez írt dalaiból áll össze az a szvit, amelyben egymáshoz fűzve szólalnak meg az alkotások Bacsa Zoltán hangszerelésében. A Halálutak és angyalok című filmet a koncert után teljes egészében levetítették.

forrás: papageno.hu


Nyomtatás   E-mail