Ma van a Tánc Világnapja

Nemzetközi táncnap vagy A Tánc Világnapjaáprilis 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik. A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjához kapcsolták. Noverre nevéhez fűződik a dráma, a cselekmény bevezetése a balettbe, vagyis a „pas d’action”, egy olyan lépés, melyet a balett történetének kibontakoztatására és a pantomimre használtak. A híres francia mester 1767 és 1774 között a táncos-koreográfus olasz és német kollégáit követve a császárvárosban dolgozott. Noverre célja, egy új irány kialakítása volt a táncmûvészetben:

noverre

Mellõztem a szimmetrikus alakzatokat, s a lábak és karok mechanikus mozdulataihoz az egész ember testi-lelki mivoltának mozgását kapcsoltam”

A természetet választottam vezéremül, ez adott nekem mintát, ez tanított meg, hogyan kell a táncot beszéltetni, hogyan lehet a tánccal minden szenvedélyt megfesteni és az utánzó mûvészet rangjára emelni.”

E program és gondolatok 1759-ben kötetté érnek, s még ebben az évben kiadja Lyonban, a tánc múzsája, Terpszichoré gyermekeinek ajánlva, 15 levélben megfogalmazott hitvallását, Levelek a táncról címen.

"Amikor eldöntöttem, hogy írok egy olyan művészetről, ami tanulmányaimnak és elmélkedéseimnek állandó tárgyát képezi, még alig sejtettem érdeklődésem sikerét és hatását az irodalmárok és az ízlés embereinek körében; ugyanakkor ezzel párhuzamosan épp azok között, akikről elsősorban mintáztam, rosszindulatú és ingerült fogadtatásra talált." -vallotta Noverre.

 

Mint minden mozgás, a tánc is köztudottan endorfint termel

Az önkifejezés egyik legjobb eszköze, a tánc is remek eszköze a művészi megnyilvánulásnak:

Közösséget formál: Minden mozgás összehozza az embereket a közös élményszerzés és a közösen elért siker miatt.

Csökkenti a stresszt és a depressziót

Jó hatással van azok számára, akik valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. A mozgás révén ugyanis javulhat a szívük, a keringésük és általában az életminőségük a szakemberek szerint.

A tánc segítségünkre lehet az emlékezésben és megakadályozhatja a demencia kialakulását is.

A tánc közösségformáló ereje a nemzetek táncaiban, így a magyar néptánc történetében is jól tetten érhető.

Az idén is díjazta a hazai táncszakma kiválóságait a tánc világnapja alkalmából a Magyar Táncművészek Szövetsége. A díjakat a koronavírus-járvány miatt egy későbbi időpontban, a tervek szerint ősszel adják át egy gálaest keretében.

Az idei világnap alkalmábólSzakály György Kossuth- és Liszt-díjas balettművésznek, balettmesternek, egyetemi tanárnak, koreográfusnak és Mucsi János Harangozó Gyula-díjas néptáncművésznek, koreográfusnak, a Duna Művészeti Társaság elnökének ítéltek oda életműdíjat. Az évad legjobb alkotóját elismerő díjat Vincze Balázs táncművész, koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője ésJuhász Zsolt néptáncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője veheti át.

Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést Marjai Lili (Győri Balett), Maday Tímea (Gangaray Dance Company), Rab Edina (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Törteli Nadin (GG Tánc Eger) nyerte el. Az évad legjobb férfi táncművészének díját Majoros Balázs (Magyar Nemzeti Balett), Koncz Péter (Pécsi Balett), Farkas Máté (Magyar Állami Népi Együttes), Fekete Bence (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Bolla Dániel (Miskolci Balett) kapja.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze Cottonaro Gaetano (Magyar Nemzeti Balett), Varga Máté (Pécsi Balett) és Kovács Márk (Duna Művészegyüttes). Az évad legjobb végzős növendékeSzelényi Dóra, Bollók Ákos és Ertl Balázs, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, valamint Kis Jana, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

A táncművészetért díjat Berzsenyi Krisztina jelmeztervezőnek és Mády Ferenc egyetemi magántanárnak (Magyar Táncművészeti Egyetem) ítélték oda. A táncoktatásért díjat Szőnyi Eleonóra Liszt-díjas balettművész, egyetemi tanár és Hortobágyi Gyöngyvér néptáncművész, tanszékvezető főiskolai tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói vehetik át. A tánctudományért díjatLelkes Lajos, a Bartók és a Bihari Táncegyüttes egykori táncosa, kertészmérnök, szakkönyvkiadó kapja. Az Imre Zoltán-díjat az idén Mészáros Máté táncművésznek, táncpedagógusnak, koreográfusnak ítélték oda.

A Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat Engelbrecht Patrik (balett), Rácz Réka, Vattai Dzsenifer, Szilvási Anna, Füzesi Csongor (kortárstánc), Barka Dávid, Németh Eszter (néptánc), Darabos Péter (koreográfus), Asztalos Dóra és Krajczár Balázs (tánctudományok) nyerte el az idén. A díjazottak teljes névsora a Magyar Táncművészek Szövetsége honlapján megtalálható.

forrás: MTI, szinhaz.org


Nyomtatás   E-mail