Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja, az államnyelvvé nyilvánítás emléknapja!


1844-ben, V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.
A magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvény többek között kimondta: „1. § Az országgyűléshez bocsátandó minden kegyelmes királyi Leiratok, Előadások, Válaszok, és Intézvények ezentúl egyedül magyar nyelven adassanak ki. 2. § A törvénycikkek valamint már a jelen országgyűlésen is egyedül magyar nyelven alkottattak és erősíttettek meg: úgy ezentúl is mind alkottatni, mind királyi kegyelmes jóváhagyással megerősíttetni egyedül magyar nyelven fognak.”
Azaz, az Országgyűlés kimondta, hogy minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni, minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás. A törvényhozással párhuzamosan megkezdődött a magyar nyelv átalakításának vitája is.

1844 evi torvenyek elso oldala

A nyelvújítás nagy alakja, Kazinczy Ferenc (1759 - 1831) író, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, már az ezt megelőző évtizedekben nagyon sokat tett a magyar nyelvért, fennmaradásáért, szépségének megőrzéséért.
„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk.” (Kazinczy Ferenc)
A magyar nyelv napján Kazinczy munkásságára is emlékezünk.


Nyomtatás   E-mail