Mától újra Virtuózok, a zenei tehetségkutató

A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató idei, V4 + Közös nyelven zenélünk című műsorfolyama november 27-től látható a Duna Televízióban.

Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere elmondta: idén a visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország – mellett Szerbia tehetséges fiataljai mutatkoznak be a megmérettetésen. Hozzátette: a saját válogatóját minden ország más-más időpontban mutatja be, november 27-től pedig minden résztvevő ország vezető tévécsatornáin látható lesz majd a verseny, az elődöntő, a középdöntő és a finálé, amelyben 10 fiatal – országonként két-két tehetség – vesz részt és mutatkozik be a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében. Minden országnak lesz egy győztese, ezzel is a térség kulturális összefonódását, a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét és hagyományait szeretnék bemutatni.

A szervezők közlése szerint Magyarországon Miklósa Erika, Várdai István, Batta András, Balázs János és Kesselyák Gergely korábbi Virtuózok-zsűritagokhoz Bogányi Gergely, Molnár Levente, Rácz Zoltán és Pejtsik Péter csatlakozott – ők segítettek eldönteni, melyik négy magyar versenyző mutathatja meg tudását a nemzetközi műsorban, mintegy hetvenmillió néző előtt.

Idén a korábbiakkal ellentétben nem volt kizáró ok a korábbi szereplés vagy győzelem, hiszen a szervezők számára fontos volt, hogy Magyarországot a legkiválóbb tehetségek képviseljék az öt országban egy időben sugárzott műsorban. A műsor két házigazdája Thomas Gottschalk német showman és Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető.

A nemzetközi, állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Węgorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Szerbiát pedig ketten, felváltva képviselik: Nemanja Radulovic hegedűművész és Silvana Grujic, a szerb köztelevízió zenei igazgatója, zongoraművész, zenetudós.

Minden adásban más-más híresség vállalta a szuperzsűri szerepét: az első elődöntőben Gabriel Prokofiev brit-orosz zeneszerző, producer, Szergej Prokofjev unokája egészítette ki az öt tagú nemzetközi zsűrit. Utána Maxim Vengerov orosz hegedűművész, a harmadik adás szuperzsűri tagja Coco König osztrák-magyar származású színésznő, a Jutalomjáték című film sztárja. A finálé-szuperdöntő különleges vendége és a szuperzsűri Plácido Domingo operaénekes lesz.

Az elődöntő két fordulóból áll, országonként két-két versenyző képviselteti magát, ezt november 27-én és december 4-én láthatják majd a nézők. A döntő is két fordulóban zajlik, december 11-én és december 18-án. Mindkét döntőben egy-egy különböző zeneművel készülnek a versenyzők. Országonként egy győztes versenyzőt hirdetnek a szuperdöntőben, azaz a fináléban.

forrás: www.virtuozok.hu 


Nyomtatás   E-mail