Május 27-én újra megnyitja kapuit az Albertina, és a schönbrunni kastély is

A pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én ismét megnyitja kapuit az Albertina múzeum, és a bécsiek végre birtokukba vehetik az osztrák főváros új modern művészeti múzeumát, az Albertina Modernet. Ugyanakkor fokozatosan fognak megnyílni Berlin világhírű múzeumai is a közönség előtt a koronavírus-járvány feltartóztatását célzó korlátozások enyhítése nyomán a német főváros kulturális illetékeseinek tervei szerint.

Az Albertina Modern megnyitását március 12-re tervezték, ám a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására hozott korlátozások miatt el kellett halasztani a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhaus épületben helyet kapó múzeum megnyitását. Így május 27-től először láthatják a bécsiek az intézmény első kiállítását, amelyet az osztrák főváros második világháború utáni művészeti élete bemutatásának szenteltek. Az új múzeumban 2500 négyzetméternyi kiállítótéren 5000 képzőművész több mint 60 ezer alkotása talál otthonra. Itt kapott helyet az Albertinának 2018-ban adományozott Essl-gyűjtemény. Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét ajándékozta az Albertinának, a háború utáni osztrák művészet 1323 művét.

Az osztrák fővárosban azt is bejelentették, hogy május 15-én újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert. Margaret Schramböck gazdasági miniszter közleményében kiemelte, hogy valamennyi idegenforgalmi látványosság újranyitására részletes terveket dolgoztak ki, amelyek összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó ajánlásaival. Az egyik kulcsfontosságú intézkedés, hogy belépőjegyeket csak az interneten lehet vásárolni.

Nem jelentéktelen dolog egy múzeum újranyitása. Átfogó intézkedések kellenek ahhoz, hogy biztosítsuk a higiéniát és elkerüljük a fertőződést” – mondta Herman Parzinger, a kulturális javak porosz alapítványának elnöke a dpa német hírügynökségnek. Parzinger hangsúlyozta, hogy kötelező lesz a maszkviselés a látogatók számára csakúgy, mint a múzeumi dolgozók esetében. Mint hozzátette: Németországban május első felében, vagy a hónap közepére csak néhány kiválasztott múzeum fog kinyitni.

Fontos lesz szabályozni a látogatók számát is, mivel az emberek általában hosszú időt töltenek a kiállítások megtekintésekor az épületekben. A múzeumok előtt először a könyvtárak nyílnak meg ismét május 4-én Németországban, köztük az Állami Könyvtár, az ország legnagyobb tudományos és általános könyvtára.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail