Klasszikus Karácsony december 23-án, ráadás koncerttel

Klasszikus Karácsony, az Óbudai Danubia Zenekar és a Klasszik Rádió 92.1 közös koncertje, a Kongresszusi Központban.

A Klasszik Rádió hagyományos ünnepi koncertjével várja a karácsonyi sürgés-forgás közben nyugalomra vágyókat december 23-án, délután 3 órakor és este 8 órakor, a Budapest Kongresszusi Központban, az Óbuda Danubia Zenekar közreműködésével.

A koncerten vezényel: Hámori Máté az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, a magyar zenei élet meghatározó alakja, akinek innovatív, sokoldalú tevékenysége a klasszikus zene minél szélesebb körű népszerűsítését célozza. Eredeti ifjúsági előadásai és nagy igénnyel összeállított tematikus koncertsorozatai is azt szolgálják, hogy új közönségrétegeket nyerjen meg a klasszikus zene műfajának.

Hámori Máté 1

A hazai zenekarok többségének visszatérő vendége, jelentős fesztiválokon vezényelt Európa számos országában. 2013. óta a Magyar Állami Operaház állandó karmestere, ahol azóta számos opera és balett bemutatót és előadást vezényelt. Ifjúsági programjai országos hírűek: több tucat saját fejlesztésű előadását sok tízezer gyermek látta már több mint száz különböző településen. Előadásai interaktívan ötvözik a költészet, a stand up comedy és a színház elemeit a magas szintű zenéléssel, középpontjukban az élményalapú nevelés áll.

2013-ban vette át az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetését, a zenekar azóta teljes körű szakmai és szerkezeti megújuláson esett át. Számos új sorozatot indított az együttessel, melynek koncertjei rendszerint telt házasak, és egyre fiatalabb közönséget vonzanak. Munkájának eredményeképp mára az ÓDZ Magyarország egyik legkarakteresebb és legmeghatározóbb zenei műhelyévé vált.

Művészi tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben, Óbuda Kultúrájáért Díjban és Liszt Ferenc díjban részesült.

ÓDZ

Az Óbudai Danubia Zenekart Héja Domonkos alapította 1993-ban muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. Az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet. Az elkövetkező években a legkiválóbb magyar karmesterek mellett egyre több külföldi dirigens is a zenekar vendége volt, többek között Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Rico Saccani vagy Sir Neville Marriner.

A zenekar életének fontos fordulópontja volt 2013, amikor Hámori Máté átvette a művészeti vezetést, és új arculatot és stratégiát adott az együttesnek. Elindult a zenekar ifjúsági programja, koncertjeik száma megemelkedett, és az együttes szakmai megítélése is jelentősen javult. Arra törekednek, hogy koncertjeiken sokszor újfajta, kötetlen keretek között avassák be közönségüket a zene misztériumába. Ezt a célt szolgálják a Budapest Music Centerben tartott háromrészes zeneszerző portrék és a tornatermi beavató előadások is. 2014-ben új, végleges otthonra lelt az ÓDZ: az Óbudai önkormányzat jóvoltából megkapták a Flórián téri régi mozi épületét használatra, amelyet felújítottak, és amely azóta próbateremként funkcionál.

A Klasszikus Karácsony koncerten felhangzik majd Schubert Ave Maria című kompozíciója, amelyet most Renée Fleming és a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen szólaltat meg: 

 

 

forrás: odz.hu

 

 


Nyomtatás   E-mail