Karácsonyi tárlat nyílt a Széchenyi Könyvtárban

A régi idők karácsonyait élhetik át újra a látogatók az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol a 20. századi karácsonyaink – adventi körkép című kiállítás kultúr- és társadalomtörténeti szempontból mutatja be, hogyan formálódtak az ünnepi szokások a világháborúk, válságok és politikai változások idején.

A tárlaton karácsonyi tematikájú diafilmes válogatást láthatnak az érdeklődők, például Weöres Sándor Suttog a fenyves és Száncsengő című művei is megelevenednek. A diafilmekből minden hétköznap délután ingyenes, regisztrációhoz kötött vetítéseket rendeznek. Emellett óriási nyitogatható adventi naptárral, múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, valamint a könyvtár munkatársainak személyes családi karácsonyi fotógyűjteményeivel is kiegészül a január 10-ig megtekinthető kiállítás anyaga. A falakon évtizedek bontásában jelennek meg a régi ajándékok, játékok, korra jellemző érdekességek. A kiállítótereket a karácsonyhoz köthető tárgyak, régi irattartók kötik össze – utóbbiak apró ajándékokat rejtenek a látogatók számára.

kari

Ugyanígy az adventi időszakban, január 6-ig látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Üdvözlet a Krampusztól! elnevezésű kamarakiállítása. A postai forgatagban már a 19. század végén felbukkantak a Mikuláshoz köthető hagyomány ördögi szereplőjét megjelenítő képes levelezőlapok – ezekből gyűjtöttek egy csokorra valót, kiegészítve a múzeum gyűjteményében fellelhető nosztalgikus tárgyakkal: zseníliakrampuszokkal, száz éves csokoládé öntőformával, Krampusz-matadort formázó desszertes dobozzal, vagy például az ördögfejjel díszített karampampulis talpas üvegpohárral a XX. század elejéről.

A tárlat bemutatja a korszak két legjelentősebb játékkereskedő cégének karácsonyi árjegyzékét is. Kertész Tódor 1861-ben nyitott üzletében többek között krampuszfejeket, zseníliaördögöket és apró játékokkal díszített virgácsot kínált 1914-ben nyomott kiadványában. Hasonló ördögi portékákat kínált Liebner Zsigmond az 1868-ban megnyitott játékboltjában.

krampusz 2

A tárlat gerincét a régmúltat idéző képes levelezőlapok adják: a rajzos képeslapok többségén a krampuszokat félelemkeltő alakként igyekeztek ábrázolni – a pokol tüzét jelképező vörös háttér előtt, hatalmas tépőfogakkal, nyelvet öltögetve –, kezükben a büntetés eszközével, a hosszú virgáccsal, illetve a vasvillával, hátukon a „rossz gyerekek” begyűjtésére szolgáló zsákot vagy puttonyt cipelve.

 

1916

 

forrás: Fidelio

 


Nyomtatás   E-mail