John Williams ma ünnepli 88. születésnapját

John Williams az egyik legnagyhatásúbb és legsikeresebb kortárs zeneszerző. Öt Oscar-díjjal, három Emmy-díjjal, négy Arany Glóbusszal és 21 Grammy-vel büszkélkedhet.

John Towner Williams 1932. február 8-án született New York államban. A zene iránti érdeklődése nem véletlen, édesapja John, jazzdobos volt. 1948-ban a család Los Angeles-be költözött, ahol kis John a North Hollywood High School diákja lett. A középiskola elvégzése után, a kaliforniai egyetemen tanul tovább, ahol az akkor már elismert zeneszerző, Mario Castelnuovo-Tedesco tanította. 1952-ben belépett az amerikai légierő kötelékébe, ahol három évet szolgált. Természetesen kapott kiképzést, de leginkább zongorázott és vezényelte a katonazenekart.

john williams 3

1955-ben otthagyta a katonaságot, és New Yorkba költözött, ahol bekerült a Julliard School-ba. Fő hangszere itt is a zongora volt, és már az egyetemi évei alatt New York-i jazzklubokban zongorázott. Akkoriban Johnny néven volt ismert zenei körökben.

john williams 4

A Julliard elvégzése után ismét Los Angeles felé vette az irányt, ahol zeneszerzőként helyezkedett el a helyi filmstúdióknál. Olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Alfred Newman vagy Jerry Goldsmith. 1956-ban elvette feleségül Barbara Ruick színésznőt, három gyermekük született.

john williams 5

1974-ben, 43 éves korában az asszony forgatás közben agyvérzést kapott és meghalt. Ez óriási törés volt a zeneszerző életében. Első feleségével közös gyermekük, Joseph egyébként, a világhírű Toto együttes frontembere és maga is zeneszerző. 1980-ban nősült újra, Samantha Winslow fotóst vette el.

A filmzene terén első jelentős sikerét a Daddy-O című 1958-as produkcióval érte el. 1969-ben az akkor még nagyon fiatal Steven Spielberg, munkát ajánlott John Williamsnek a Sugarland Express című filmben.

Ezzel kezdődött máig tartó barátságuk és szoros szakmai együttműködésük, melyet rögtön az elején olyan filmek fémjeleztek, mint a Cápa, vagy az Indiana Jones franchise.

john williams by blogs elcomerciodotpe

Több, mint 20 filmet jegyeztek együtt. Steven Spielberg mutatta be John Williamst barátjának, George Lucasnak, aki éppen a Csillagok háborúja első részéhez keresett zeneszerzőt. A világhírnevet kétségtelenül a Star Wars széria zenéje hozta meg Williamsnek.

John Williams életművének legfontosabb sorozata azonban, sokak szerint mégis inkább a Harry Potter széria. A Harry Potter-zenék műfaji sokszínűsége figyelemreméltó: a romantikától a kortársig, a jazztől a zenei paródiáig szinte minden megtalálható benne, Williams zeneszerzői technikájával pedig a klasszikus nagymesterek összes kompozíciós bravúrját felmutatja. John Williams zeneszerzői gondolkodásmódját leginkább Wagner vezérmotívum-technikájához szokás hasonlítani: a Harry Potter filmsorozat kulcsszereplőinek és történéseinek is jellegzetes motívumai, zenei karakterei vannak, amelyekből a szerző mini szimfonikus költeményeket ír.

A filmtörténelem húsz legnagyobb bevételét termelő filmje közül nyolcnak John Williams írta a zenéjét. A zeneszerző 24 Grammy-, 7 BAFTA-, 5 Oscar-, és 4 Golden Globe-díjat nyert. 51 Oscar-díj jelölésével Williams a második legtöbb jelölést elért ember a filmtörténelemben, Walt Disney után.

 

 

forrás: 1234

 


Nyomtatás   E-mail