Jacob Jordaens remekművére bukkantak egy hivatalban

Barokk remekműre bukkantak egy brüsszeli hivatalban: Jacob Jordaens flamand festő egyik leghíresebb alkotásának legrégebbi ismert változataként azonosítottak egy festményt, amely csaknem 60 évig díszítette a brüsszeli Saint-Gilles kerület városházájának egyik helyiségét.

A szent családot ábrázoló festmény az 1960-as évek óta lógott az egyik iroda falán, mígnem egy 2019-es leltárkor meg nem vizsgálták az épületben lévő mind a 800 műalkotást – írja a BBC. A Belgium kulturális örökségének tanulmányozásával és megóvásával foglalkozó Institut Royal du Patrimoine Artistique szerint, az egészen tavalyig másolatnak vélt alkotásról kiderült, hogy 1617-ből vagy 1618-ból való.

A gyermek Jézust, Józsefet, Máriát és annak édesanyját, Szent Annát ábrázoló festmény különböző változatait a New York-i Metropolitan Múzeum, a szentpétervári Ermitázs és a müncheni Alte Pinakothek őrzi. A Saint-Gilles-i festmény fatáblájának részletes elemzése révén a szakértők a kompozíció legrégebbi ismert verziójaként azonosították a képet.

jacobjoardens2

A felfedezés egy másik meglepetést is tartogatott a szakértők számára, a fatábla ugyanis ugyanabból a fából készült, amelyet egy másik barokk mester, Anthony van Dyck flamand festő is használt a képeihez. „Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a fiatal Jordaens és Van Dyck egyidőben tevékenykedett Peter Paul Rubens műhelyében” – mondta Joost Vander Auwera, a belga Királyi Szépművészeti Múzeum kurátora.

A festményre egyéves restaurálás vár, mielőtt csatlakozik „a világ egyik legnagyobb Jacob Jordaens-gyűjteményéhez” a Királyi Szépművészeti Múzeumban 2021 végén.

 

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail