Jövő nyáron lesz 100 éves a Salzburgi Ünnepi Játékok

A hely öreg szellemével, Wolfgang Amadeus Mozarttal és az új irodalmi Nobel-díjassal, továbbá 222 előadással, köztük öt opera új rendezésével és két színdarab ősbemutatójával, valamint számtalan kísérőprogrammal ünnepli jövő nyáron 100. évfordulóját a Salzburgi Ünnepi Játékok – jelentette be Markus Hinterhäuser intendáns.

Mozart két operáját állítják színpadra, a Don Giovannit Romeo Castellucci rendezésében, Teodor Currentzis vezénylésével, és A varázsfuvolát, amelyet 2018-ban rendeztek újra Salzburgban. Az idei irodalmi Nobel-díjas Peter Handke egy új színdarabot ír az alkalomra, amely egy 2003-ban Prágában önmagát felgyújtó fiatal férfiról szól, aki így tiltakozott a politikai, társadalmi és környezeti visszásságok ellen.

Hinterhäuser emlékeztetett arra, hogy a rendezvénysorozatot nemcsak kulturális programként indították el 1920-ban, hanem egyfajta politikai cselekvésként is egy új világ megteremtésére az első világháború pokla után. A 44 napon át tartó fesztivál július 18-án nyílik Richard Strauss Elektrájával, az operát Krzysztof Warlikowski rendezi, Franz Welser-Möst vezényli.

A tiltakozás és a változás nemcsak Handke színdarabjának lesz a központi motívuma, hanem Muszorgszkij Borisz Godunov és Luigi Nono Intolleranza 1960 című operájának is. A fesztivál pacifista gyökereit szimbolizálja Benjamin Britten Háborús rekviemjének előadása a fiatal litván karmester, Mirga Grazinyte-Tyla vezénylésével. Anna Netrebko orosz szoprán Puccini Toscájának címszerepét énekli, Igor Levit Beethoven összes szonátáját fogja előadni a jövő évi Salzburgi Ünnepi Játékokon.

 


Nyomtatás   E-mail