Jövő héten kezdődik az Ars Sacra Fesztivál

Mintegy 400 ingyenes program várja az érdeklődőket 96 településen az idei Ars Sacra Fesztiválon, amelyet szeptember 12. és 20. között rendeznek országszerte és a határon túl.

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg idén a fesztivált, amelyen megünneplik a pálos rend megalakulásának 750. évfordulóját – mondta el a rendezvénysorozatról Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az eseménysorozat részeként tartják meg a szakrális építészeti konferenciát, amelynek témája az idén 750 éves Pálos Rend építészete lesz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 15-én.

Hagyomány, hogy a fesztivál minden évben a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg ünnepélyes keretek között – az eseményt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg. Az esemény rendszeres előadói közé tartozik Klukon Edit és Ránki Dezső, az idei fesztiválon fiuk, Ránki Fülöp is koncertet ad a BMC-ben. De hallhatjuk Snétberger Ferenc gitárművész és a Szent Efrém Férfikar koncertjét is.

Budapest szívében, a Belvárosban van egy nagy virtuális kereszt, amely légvonalban összeköti négy felekezet egy-egy jelentős templomát. Ebben a négy templomban a felekezetek iskoláinak kórusai a nyitott templomok napján, szeptember 12-én Zsoltárlánc a kereszt körül címmel délután 4 órától – félóránként követve egymást – zsoltárokat énekelnek.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Ars Sacra Filmfesztivált, amelyre idén 96 alkotást neveztek, és a zsűri döntése alapján 44 mű került a programba. A fesztivált a Tabán moziban tartják szeptember 14. és 20. között.

Az esemény zárónapján a fesztivál visszatérő vendégei, Bogányi Gergely zongoraművész és az Anima Musicae kamarazenekar először ad közös koncertet a gazdagréti Szent Angyalok-templomban, ahol Mozart-művek csendülnek fel. A tervek szerint a koncertet online is közvetítik.

forrás: www.ars-sacra.hu 


Nyomtatás   E-mail