Igor Levit kapja idén a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval (3,3 millió forinttal) járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.

A Beethoven Akadémia a Nemzetközi Beethoven-díjjal az emberi jogok, a béke, a szabadság, a szegénység felszámolása és a befogadás ügyét támogatja. Az akadémia közleményében Levit politikai és társadalmi elkötelezettségét méltatta. Mint írták, Igor Levit rendszeresen humanista szellemben szólal meg, kiáll a kisebbségek kirekesztése ellen, és küzd a klímaváltozás ellen. Levit a nemzetközi kulturális élet más ismert személyiségeivel együtt Kirill Szerebrennyikov orosz színházi- és filmrendező letartóztatása miatt is tiltakozott 2017-ben.

A Nyizsnij Novgorodban született Levit hároméves kora óta zongorázik. Szüleivel 1995-ben költözött Hannoverbe. Zenei tanulmányait a salzburgi Mozarteumban, majd a hannoveri művészeti egyetemen végezte, amelynek jelenleg a tanára is. Zongoraművészként számos nemzetközi verseny díját nyerte el. Beethoven zongoraszonátáit tartalmazó albuma 2019 szeptemberében jelent meg a Sony Classical gondozásában.

A díjat ünnepi koncert keretében adták át Bonnban az orosz-német sztárzongoristának.

forrás: Fidelio 


Nyomtatás   E-mail