Harcos Bálint költő, író

A Pagony és a Klasszik Rádió közös gyermeknapi játékában ma Harcos Bálint olvasott nekünk. Harcos Bálint 1976-ban született, Budapesten él. Költő, író, aki regények, versek, verses mesék és mesekönyvek mellett írt már forgatókönyvet, sőt, operalibrettót is.

1994–2000 között az ELTE BTK magyar szakos hallgatója volt. 1997 óta jelennek meg versei, prózái és tanulmányai. 1999–2000 között a Sárkányfű szerkesztője volt. 2000–2002 között a JAK Füzetek sorozatszerkesztője volt.

2001–2002 között az Árkád Kiadó munkatársa volt. 2006-ban Stuttgartban, 2007-ben pedig Moszkvában volt ösztöndíjas.

Bálint úgy tartja, hogy az igazán jó mese világa ellenállhatatlanul beszippantja a gyerekeket, mint a forgószél. Az ilyen mesének saját törvényei vannak, amelyek között a gyerekek biztonságban érzik magukat, és amelyeket az író nem szeghet meg.

Mint mondja, "a jó mese fittyet hány, felforgat, elragad, megbabonáz. A mesék világából pedig nem kinövünk, hanem inkább kitörpülünk belőlük: ahogy felnövünk, úgy zsugorodunk, zsugorodunk egyre, aztán egyszer csak a legkisebb résen kihullunk a meséből.”

Persze nem feltétlenül. A szerencsések maradhatnak óriások!
Legnépszerűbb sorozata Szofiról, egy cserfes és imádnivaló kislányról szól, Cristina Quiles spanyol illusztrátor rajzaival.

 

forrás: https://www.pagony.hu/balint-harcos


Nyomtatás   E-mail