Háztetőn mutatták be a Don Giovanni című operát

Mozart Don Giovanni című operája mindig népszerű volt az operarajongók körében azóta, hogy több mint 230 éve bemutatták Prágában, ám még soha nem állították színpadra egy háztetőn, ahol a nézők fürdőkádakból élvezhették az előadást.

A Vencel térhez közeli Lucerna-palota tején azonban most Ondrej Kobza kulturális menedzser és prágai kávéháztulajdonos megrendezte meg az előadást a cseh opera neves képviselői, köztük Adam Plachetka, a bécsi operaház szólistája közreműködésével.

Nem adták elő a teljes operát, csak a főbb áriákat a különleges előadáson, amelyhez az ötletet egy a Don Giovanniból alkotott cseh anagramma adta: a „John do vany”" ugyanis azt jelenti, hogy „John a fürdőben”. „Egy merész lépésnek tartottam, mivel egyáltalán nem hagyományos előadás. De szeretem a kihívásokat, és szeretek kipróbálni olyat, amit korábban még nem csináltak” – mondta Plachetka. „Mozart az operát Prágában szerezte és mutatta be. Úgy vélem, hogy ma is néz minket” – mondta Kobza a Lucerna-palota tetején egy fürdőkádban ülve. „Úgy vélem, népszerűek lesznek az ilyen dolgok, minőségi eseményeket szervezni másképpen” – tette hozzá.

A palotát egyébként Václav Havel néhai cseh elnök nagyapja építette. A nézők, akik egész este meleg vízzel teli fürdőkádakban ültek, a végén nagyon vizesen távoztak, de tetszett nekik az előadás, csakúgy, mint a kilátás a háztetőről, és szerencsére az időjárás is kedvezett, 30 Celsius-fok meleg volt.

 (forrás: MTI, kép forrása: MTI / AP / Petr David Josek)


Nyomtatás   E-mail