Házfalra vetíti filmjeit egy párizsi mozi

A szomszéd lakóház falára vetíti filmjeit egy párizsi mozi, mivel a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására elrendelt kijárási korlátozások miatt a La Clef is kénytelen volt bezárni.

Azt mondtuk: ha már a teremben nem vetíthetjük filmjeinket a közönségnek, bontsuk le a falakat, és mutassuk be filmjeinket kívül” – mondta az ötlet kezdeményezője, Derek Woolfenden a Reuters brit hírügynökségnek azelőtt, hogy elkezdték volna vetíteni a Kirk Dougles főszereplésével 1955-ben bemutatott Kőkemény ököllel című westernfilmet.

la clef 3

A kijárási tilalom a párizsiakat „szobafogságra” ítélte, csupán vásárolni és testedzeni mehetnek az utcákra. A filmet azonban ablakaikból vagy balkonjukról is nézhetik. „Éreztük, hogy a környék lakói valamiféle eseményre vágynak, mivel semmi sem maradt számukra, az utcák üresek, a hangulat nagyon szomorú” – magyarázta Woolfenden. A La Clef csapata bevonta a helyieket is a kezdeményezésbe: velük konzultálva választják ki minden héten, milyen filmet nézzenek „együtt”.

A La Clef hivatalosan bezárt 2018 áprilisában, tulajdonosai el akarták adni az ingatlant. Szeptember óta azonban Woolfenden vezetésével mozirajongók, független filmesek vették birtokukba az épületet, akik ellenezték az eladást, és azt ígérték, hogy addig nem moccanak, amíg nem biztosítják, hogy az épület moziként működhessen. Még négyezer eurós bírságot is kaptak az épület elfoglalásáért, de fellebbeztek.

forrás: MTI


Nyomtatás   E-mail